Arepas con queso med vitlökssmör

Om du inte har testat att göra arepas än så måste du göra det! Det är verkligen ett helt fantastiskt bröd som du gör på endast majsmjöl, vatten och salt. Sen väljer du om du vill fylla brödet eller behålla det neutralt. Hjälten i brödet är det speciella mjölet som görs av nixtamaliserad majs. Det går inte att ersätta masa harina med vanligt majsmjöl och du hittar masa harina i välsorterade mataffärer. Arepas är väldigt populära i Latinamerika och görs på olika sätt i bland annat Colombia, Venezuela och Bolivia. Jag har gjort en twist på arepas och penslat dom med vitlökssmör. Det blev ett mix av arepas och indiska vitlöksnaan. Helt magiska och passar så bra att servera vid en god gryta, soppa, som en aptitretare eller precis som dom är!

12-14 st arepas
Deg:

6 dl masa harina
1,5 tsk salt
6,5 dl kallt vatten
Fyllning:
Ca 200 g riven ost
Pensling och stekning:
Ca 1 dl vatten och 1 msk rapsolja att fukta händerna med
Rapsolja till stekning
Vitlökssmör:
25 g smör
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad persilja (eller en annan ört som du tycker om)

Gör såhär:
Blanda masa harina med salt. Tillsätt kallt vatten och rör samtidigt om med en träslev. Rör runt tills mjölet och vattnet har blandats ihop ordentligt. Knåda seden degen med händerna i ca 3 min. Degen ska gärna vara kladdig men samtidigt smidig och lätt att arbeta med. Fördela degen i ca 12-14 bitar och forma till bollar. Jag använder en glasskopa (se klipp nedan) och klickar ut degen på bakplåtspapper. Täck degen med en fuktig kökshandduk.

Blanda ihop rapsolja och vatten i en skål. Fukta händerna lite lätt med vatten och rapsolja (detta för att degen inte ska fastna i händerna. Platta ut degen, inte för tunt, lägg ost i degen och stäng ihop. Fukta händerna när du jobbar, forma en boll och platta sedan ut bollen. Lägg på en bricka, gärna med bakplåtspapper så de inte fastnar.

Pensla en stekpanna lite lätt med rapsolja. Stek arepas på medelhög värme ca 7 min på varje sida. Smält smör och blanda med vitlök och persilja. Pensla dom nystekta bröden med vitlökssmöret. Servera gärna varm, antingen nystekt eller uppvärmd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close