Maghrabie/Maftoul- Pärlcouscous med kyckling

Maghrabie, även kallad maftoul är en mycket omtyckt rätt i Libanon, Palestina och Syrien. Den görs med pärlcouscous som är stora couscousbollar som påminner lite om pasta i konsistensen. Den tillagas gärna med en hel kyckling som man delar i bitar och kokar i buljong, du kan även göra rätten med kycklingklubbor. Smakerna är ljuvliga och rätten är enkel att laga. 

Ca 6 portioner
1 hel kyckling
10 st steklökar
500 g pärlcouscous
1 frp kokta kikärtor (á 400 g)
Smör och olja till stekning
1,5 tsk kummin (inte spiskummin)
1 tsk sju kryddor
0,5 tsk kanel
2  st kycklingbuljongtärningar eller 1,5 msk fond (grönsaksbuljong funkar också bra)
2-3 st lagerblad
Salt & peppar
Ca 1,2 liter vatten

Gör såhär:
Dela kycklingen i bitar. Skala lökarna och behåll dem hela. Hetta upp olja och smör i en rymlig stekpanna eller gryta. Bryn kycklingbitarna och strö på kummin, sju kryddor, kanel, salt och svartpeppar samtidigt som du steker kycklingen. Stek tills kycklingen får en fin färg runt om, ca 8-9 min på varje sida. I en separat stekpanna hettar du upp smör och steker löken tills den får en fin färg runt om.

Lägg löken tillsammans med kycklingen, Häll över 1,2 liter kokhett vatten, smula i buljongtärningarna, tillsätt lagerbladen och låt grytan koka upp. Skumma eventuellt av grytan om det bildas skum från kycklingen. Sänk värmen och låt grytan koka under lock i ca 30 min. Häll kikärtorna i grytan och låt allting få koka i 15-20 min. Smaka av grytan och krydda eventuellt mer eller tillsätt lite mer vatten vid behov.

Förbered sedan pärlcouscousen. Koka couscousen al dente, kornen ska mjukna men fortfarande ha lite tuggmotstånd. Sila av. Hetta upp smör och olja i en rymlig stekpanna. Häll i couscousen och stek i 2-3 min under omrörning. Ringla sedan över ca 2 dl från kycklingens kokvatten på couscousen, stek lite till. Smaka av med salt och peppar.

Lägg cosucosen på ett fat, toppa med kycklingbitar och lök, ringla lite buljong över. Servera med resterande buljong bredvid.

This error message is only visible to WordPress admins
HTTP Error. Unable to connect to the Instagram API. Feed will not update.

Join the Conversation

 1. Marre says:

  Hejsan!
  Om man inte har pärlcouscous går det bra med vanlig couscous istället 🙂

  1. Anonym says:

   Jag hittade till slut på Willys.

 2. Detta blev en stor hit! Va gott tack igen, Zeina

 3. Helena says:

  Vad är sju kryddor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close