Arabiskt bröd i långpanna

Detta bröd är underbart och är en av mina absoluta favoriter. Det är samma recept som finns HÄR! Av samma deg kan du nämligen göra italiensks focaccia. Brödet är luftigt och mjukt men har samtidigt lite tuggmotstånd. Perfekt balanserad konsistens och smak. Jag serverar detta bröd med allt från orientalisk mezza, soppa, grytor till pasta. 
bröd

1 stort bröd i långpanna eller 2 mindre
4 dl ljummet vatten
20 g färsk jäst (lite mindre än en halv jäst) eller 2 tsk torrjäst
0,5 dl olivolja
Ca 9 dl vetemjöl special
1,5 dl durumvete
2 tsk salt
1 tsk socker
Garnering:
Sesam- och nigellafrön (nigellafrön kallas även för kumminfrön, de kan uteslutas)
TIPS! Du kan använda ersätta vetemjöl special med vanligt mjöl men jag tycker att brödet inte blir lika luftigt då. Durumvete ger brödet en god smak och jätte fin konsistens.

Gör såhär:
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ordentligt och länge tills du får en smidig deg. Tycker du att degen är för lös och svårarbetad så kan du tillsätta mer mjöl. Degen ska gärna vara lite kladdig för bäst konsistens på brödet. Olja bunken med olivolja och täck med plastpåse. Låt jäsa 1 timme i rumstemperatur eller i kylen några timmar.

Klä en form med bakplåtspapper. Häll ut degen direkt i formen och tryck ut degen med fingrarna. Strö på fröna. Täck och låt jäsa 1 timme.

Värm ugnen till 250 °. Ta in brödet mitt i ugnen och sänk sedan temperaturen till 200°. Grädda i ca 25-35 min, beroende på hur tjockt ditt bröd är. Låt svalna under bakduk eller servera genast.

20160521_130512-0120160521_130532-01  harira_9

Join the Conversation

  1. Johanna says:

    Enkelt och gott bröd, tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close