Tinaktak-Lättlagad gryta från Guam

Nu ska du få recept på en rätt som jag lovar kommer att bli en ny vardagsfavorit i ditt hem. Färs i en mustig sås med smak av tomat och kokosmjölk. Kombinationen är så god! Traditionellt tillagas denna rätt av biff som hackas fint, därav namnet tinaktak. Det sägs att beskriver ljudet när kniven hackar köttet fint. Jag hoppar över hackandet och använder färs. Rätten har sitt ursprung från ön Guam i västra Stilla Havet.

4 portioner
500 g färs (kött eller vegofärs)
1 gul lök
Liten bit ingefära (ca 1 cm, kan ersättas med 1 tsk ingefärapulver)
2 vitlöksklyftor
150 g haricot verts (färska eller frysta)
400 ml kokosmjölk
400 g krossad tomat
1 grönsaksbuljong eller 1 msk grönsaksfond
Salt & peppar
Olja till stekning
Garnering och serveringsförslag:
Salladslök, chili och koriander till garnering
Ris och lime till servering

Gör såhär:
Hacka lök i tärningar, riv ingefära och vitlök. Skölj haricot verts i varmt vatten om du använder fryst för att tina upp den. Hacka haricot vertsen i ca 2 cm långa bitar.

Hetta upp olja i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Stek löken tills den får färg. Vänd i färsen och stek tills färsen smular sig och får färg. Tillsätt ingefära och vitlök, och stek under omrörning nån minut. Vänd haricot verts och stek lite till.

Tillsätt krossad tomat, kokosmjölk, buljong, salt och peppar. Låt grytan koka under lock i ca 15-20 min. Garnera med chili, hackad salladslök, koriander, pressa lime över och servera med ris!

Join the Conversation

  1. Jasmina says:

    Kan man använda något annat istället för kokosmjölk?

    1. Jag tycker att man kan använda vanlig grädde i stället för kokosmjölk och det blir gott. (Grädde anges ibland som alternativ i recept och tvärtom.) Dock blir det inte samma exotiska kokosmak men man kanske kan krydda lite mer?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close