Upp och ner kaka med jordgubbar

Saftig kaka med jordgubbstäcke. Oemotståndligt god och vacker. Man lägger massa jordgubbar i botten av kakformen och sen häller man en sockarkakssmet över. Efter gräddning vänder man kakan upp och ner och då får man en fantastisk jordgubbstårta. Servera med en klick grädde och njuuuuut!

Ca 10 bitar
Fyllning:
500 g färska jordgubbar
2 msk majsstärkelse (maizena)
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Sockerkaka:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
50 g smör
0,5 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Kakform:
Springform ca 26 cm
Smör och mjöl till formen

Gör såhär:
Börja med jordgubbarna: Dela jordgubbarna i mitten. Om dom är väldigt stora kan du skära varje jordgubbe i 3 delar. Blanda med majsstärkelse, socker och vaniljsocker. Rör om och ställ åt sidan. Smörj och mjöla springformen ordentligt. Om din form brukar läcka får du eventuellt klä den med bakplåtspapper.

Värm ugnen till 200°. Förbered sedan sockerkakan: Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt tills det blir fluffigt och vitt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, sikta ner det i smeten, häll i smöret och vänd försiktigt.

Rör om jordgubbarna en gång till och lägg i botten av springformen. Häll smeten över jordgubbarna och grädda sedan mitt i ugnen i ca 45-50 min. Sänk eventuellt värmen efter halva tiden till 175° om kakan får för mycket färg men fortfarande inte är klar. Den ska vara helt torr i mitten när du testar med en provsticka. När kakan är klar tar du ut den från ugnen och låter den svalna lite i rumstemperatur. Vänd sedan upp och ner i en tallrik. Servera kakan varm eller kall, gärna med lite lättvispad grädde bredvid.JordgubbstårtaJordgubbstårta   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close