Saftiga brioche med vaniljkräm och jordgubbar

Somriga brioche med vaniljkräm och jordgubbar. Så goda att duka fram på fikabordet eller packa i picknickkorgen. Längre ner hittar du fler smarriga recept med brioche.

Ca 18 bullar
Briochedeg:
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
2 dl mjölk (3% fetthalt)
3 st ägg
1 dl socker
Ca 8-9 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
150 g smör
Fyllning:
9 st jordgubbar
18 tsk jordgubbssylt
2 dl creme fraiche (34% fetthalt)
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
Florsocker

Recept på brioche med vanilj och choklad hittar du HÄR! brioche med glass HÄR! och brioche med vaniljkräm HÄR!

Gör såhär:
Lös upp jästen med ljummen mjölk i en degbunke. Tillsätt sedan socker, ägg, salt och vetemjöl. Arbeta degen i en bakmaskin, börja först med låg hastighet tills alla ingredienser blandas ihop, ca 2-3 min. Öka sedan hastigheten och låt degen arbetas ordentligt i ca 7 min. Viktigt att degen knådas ordentligt.

Dela smöret i kuber och tillsätt det i omgångar samtidigt som bakmaskinen är igång. Låt smöret arbetas in i degen i några minuter. Degen ska ha en fin slät yta och kännas smidig och elastisk. Mjöla degen lite lätt, tänk bunken med plast och låt gärna vila i kylen över natten, ca 10-12 timmar. Om du inte har tid att vänta kan du låta den stå i kylen 1 timme. Jag rekommenderar dock den långa jäsningstiden för bäst resultat.

Blanda creme fraiche, vaniljsocker och socker. Vispa inte utan blanda försiktigt med en sked, crème fraîche blir rinning när man börjar blanda den och det är ok men du ska samtidigt inte blanda allt för mycket. Dela jordgubbarna i halvor.

Ställ degen i rumstemperatur i ca 1 timme. Dela i bitar i ca 18 bitar, varje degbit bör väga runt 65 g (inte så noga med vikten på bullarna, du behöver inte ha en köksvåg för att göra detta). Forma bitarna till bollar och täck med kökshandduk. Tryck ut degen med fingrarna till en rund och lite platt bulle. Gör en grop i mitten och se till att bullen har höga kanter så fyllningen inte rinner ut. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ca 1 msk crème fraîche i “gropen”, klicka 1 tsk jordgubbssylt över och toppa slutligen med en jordgubbshalva.

Värm ugnen till 200° (över och under värme). Låt bullarna vila i 15 min på plåten. Baka sedan mitt i ugnen i ca 10 min, tills de får en fin ljus gyllene färg. Låt bullarna svalna på ett galler och fyllningen stelna innan servering.  Pudra med florsocker och servera!

Join the Conversation

  1. Elisabet says:

    Hej
    Hur länge ska bollarna ligga under kökshandduk innan man plattar til dem och gör en grop i dem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close