Smulpaj med det där lilla extra!

Detta är en riktig smarrig äppelsmulpaj. Jag lägger sirap på äpplena för att få fram en knäckig och lite kladdig smak. Jag har även kardemumma och kanel i fyllningen. Det blir en smulpaj med det där lilla extra. Bjuder du dina gäster på denna smulpaj så var redo att dela med dig receptet, det får jag göra varje gång.
smulpajsmulpaj
8 portioner smulpaj
Smuldegen
150 g smör, skär i kuber
2 dl vetemjöl
4 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
0,5 dl socker
Fyllningen:
4 gröna äpplen
1 msk kanel
1 tsk mortlade kardemummakärnor
Ca 3/4 dl Ljus sirap (lite mindre än 1 dl)
1 msk citronsaft (kan uteslutas om du vill)

Gör såhär:
Börja med smuldegen. Blanda ihop alla torra ingredienser, häll i smörkuberna och blanda tills du får en smuldeg. Bäst blir det att köra det några varv i matberedaren. Skiva sedan äpplen tunna, gärna med en mandolin. Lägg i en pajform eller mellanstor ugnsform. Strö över kanel och kardemumma, blanda och ringla sen över sirapen. Det är en smaksak hur mycket sirap du har i. Häll över citronsaft. Blanda allting lite lätt.

Häll över smulorna. Värm ugnen till 175°, har du högre värme så bränns smuldegen lätt och äpplena kommer fortfarande vara råa.
Baka i näst sista falsen i ca 30 min (beroende hur tjocka äppleskivor du har). Ta ut, låt svalna och servera med glass eller vaniljsås!
smulpajsmulpaj   smulpaj-7 smulpaj-3  smulpaj

Join the Conversation

  1. Leila says:

    Älskar dina recept Zeina men 1 matsked kanel är alldeles för mycket för detta recept. Tyckte det lät konstigt men följde detta receptet exakt ändå.. gick knappt att äta. Synd för jag såg fram emot dessert ikväll. Skulle det vara 1 tsk kanske?

  2. Kan jag byta ut sirap mot honung?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close