Tårta i långpanna fylld med mousse

Det här är den perfekta tårtan att baka till kalas, den räcker till många, är enkel att baka och är riktigt god. Du kan själv välja fyllning och topping efter smak. Jag har två sorters mousse i min tårta och sen har jag toppat den med massa bär och frukt, så himla fräscht och gott. Om man vill kan man lägga en tredje botten på tårtan och sedan spackla hela med grädde, då blir det den godaste gräddtårtan som kan serveras till många.

Ca 16 bitar 
Till 2 stora tårtbottnar i långpanna behöver du:
8 ägg
6 dl socker
2 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Garnering:
Frukt och bär efter smak
Förslag på fyllning (jag hade dulce leche- och hallonmousse i min tårta)
Hallonmousse- recept HÄR!
Dulce leche mousse- recept HÄR!
Passionfrukstmousse- recept HÄR!
Vaniljkräm- recept HÄR!
TIPS! Om du vill kan du baka en tredje botten till tårtan. Fyll två bottnar med mousse och avsluta med en tredje botten. Spackla hela tårtan med grädde och garnera sedan med frukt och bär efter smak. Då får du en riktigt fräsch gräddtårta. Du hittar en till version av denna tårta HÄR! Den har jag bakat på endast 1 botten.

Gör såhär:
Börja med att göra fyllningarna som du har valt och ställ i kylen. Gör sedan tårtbottnarna, du ska baka varje tårtbotten separat i långpanna. Om du har varmluftsugn kan du baka två plåtar samtidigt i ugnen, har du vanlig ugn gör du en sats åt gången. Bottnarna gräddas väldigt snabbt så det går fort att göra varje botten.

Värm ugnen till 225°. Klä en långpanna, 30×40 cm, med bakplåtspapper.
Om du har varmluftsugn: Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt med elvisp 1 min. Smeten ska bli ljus och fluffig. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke och sikta ner det i smeten. Vänd försiktigt med en slickepott och vänd sedan i mjölken. Fördela smeten på två ugnsplåtar, bred ut den jämnt och grädda sedan mitt i ugnen i ca 6-7 min.

Om du har vanlig ugn: Gör en tårtbotten åt taget. Då ska du alltså vispa 4 ägg, 3 dl socker, 1 tsk vaniljsocker pösigt med elvisp 1 min. Blanda 3 dl mjöl och 3 tsk bakpulver i en separat bunke och sikta ner det i smeten. Vänd försiktigt med en slickepott och vänd sedan i 0,5 dl mjölk. Bred ut smeten på bakplåtspappret och grädda sedan mitt i ugnen i ca 5-6 min. Gör sedan om samma procedur och grädda nästa botten.

Lägg ett bakplåtspapper på den gräddade kakan och vänd på den. Dra försiktigt bort pappret från undersidan. Om du har svårt att få loss pappret kan du pensla den med kallt vatten så går det lättare. Täck bottnarna med kökshandduk när de har svalnat och låt kallna under duken. Bred på fyllning på en botten, lägg nästa botten på och bred på den andra fyllningen. HIT kan du förbereda alla moment flera timmar eller dagen innan servering. Täck väl och förvara i kylen. Garnera tårtan med önskad topping, välj frukt och bär efter smak.

Join the Conversation

  1. Linda says:

    Kan man förbereda dagen innan eller bör man “montera” tårtan samma dag?

  2. Anonym says:

    Jag har sett att det är bättre att förbereda tårtan innan! <-:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close