Hela världen fikar, fikar du?

I samarbete med Fairtrade

Detta samarbete tyckte jag var riktigt roligt, lärorikt och viktigt. Jag är stolt att kunna presentera ett gott recept och en rolig utmaning tillsammans med Fairtrade. I Sverige är vi kända för vår fikakultur. Vi älskar att fika och det finns ALLTID tid för fika. Vad vore en hel dag på jobbet utan den där fikapausen? Visste du att du kan göra skillnad med din fika? Fika, bjud på fika och njut av fikat med ett gott samvete. Var med på World Fairtrade Challenge och gör skillnad du med! Arrangera en egen Fairtrade-fika och utmana andra att fika mellan den 7–9 maj. Alla kan delta, det enda du behöver att göra för att delta är att ha minst en fairtrtadeprodukt på fikat och registrera dig enligt länken nedan. Det finns över 3000 Fairtradeprodukter att välja mellan i butikerna. Du hittar allt från choklad, banan, kaffe, te, honung, nötter, kakao osv.  
LÄS MER om World Fairtrade Challenge HÄR!

Vad är då fairtrade och varför ska man välja det?

Fairtrade är en oberoende certifiering med fokus på mänskliga rättigheter. Märkningen skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. När du väljer Fairtrade-märkta produkter skapar du möjligheter till förändring. Du bidrar till att odlare och anställda, med egen kraft, kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

Fairtrade-märkningen innebär bland annat att:
Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor
Fairtrade-premier till investeringar i lokalsamhälle och verksamhet
Barnarbete och diskriminering motverkas
Demokratin och organisationsrätten främjas
Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas

LÄS MER HÄR!

Hela världen fikar, fikar du? Planera din fika, gör skillnad och registrera den redan idag HÄR! Glöm inte att uppmana andra att delta. Ju fler vi är som fikar Fairtrademärkt ju större skillnad vi kan göra tillsammans. Här kommer mitt fikabidrag till #fairtradechallenge

6 portioner pannkakor fylld med karamelliserade banan, toppade med chokladsås och nötter
Karamelliserad banan:
3 st bananer
5 msk mörkt muscovadorörsocker
3 msk strösocker
2 msk smör
Chokladsås:
1 dl grädde
200 g mörk choklad
Pannkakor:
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 st ägg
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
10 g smält smör
Topping:
Nötter (valfria Fairtrade nötter)

Gör såhär:
Börja med pannkakorna. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt 4 dl mjölk och vispa till en klumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken och äggen, blanda ordentligt. Smält smöret och blanda i smeten. Hetta upp en stekpanna och pensla med lite smör, lägg i lite smet och stek pannkakorna. Pensla stekpannan med lite smör vid behov.

Gör sedan chokladsåsen. Lägg grädden i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och blanda med grädden. Värm upp på medelhög värme under ständig omrörning tills chokladen smälter. Såsen får inte börja koka. Låt svalna.

Blanda strösocker och muscovadorörsocker i en skål. Dela bananerna i bitar och doppa sedan i sockret. Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek sedan bananerna på medelvärme tills de blir karamelliserade. Fyll pannkakorna med bananerna och toppa med chokladsås och grovhackade nötter. Servera pannkakorna med ett gott Fairtrade kaffe eller te. Enjoy!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close