Persiskt ris med tadig

Fluffigt persiskt ris med en gyllene krispig tadigbotten. En persisk specialitet som vackert dukas fram på middagsbordet, gärna vid en god gryta. Riset kan tillagas på olika sätt. En tadigbotten kan göras med potatis, bröd, ris eller yoghurtris som jag har gjort i detta recept. För att få till ett perfekt ris och en fin gyllene tadig kräver det tålamod och att man verkligen ger riset tid att blötläggas och tillagas långsamt. Tänk på att använda ett basmatiris av god kvalité som tål att blötläggas utan att riset blir grötigt. Glöm inte att kika på steg för steg bilderna nedan innan du sätter igång med receptet.  

6-8 portioner
10 dl basmatiris av bra kvalité (se bild vilken sort jag har använt)
Ca 1,3 liter vatten till blötläggning
Ca 2,5 msk salt
Till tadig behöver du:
0,5 tsk saffran utspädd i 2 msk hett vatten
0,5 dl yoghurt (flytande eller turkisk yoghurt funkar bra)
0,5 dl olja (tex rapsolja)
10 g smält smör
Serveringsförslag (persiska grytor som passar bredvid):
Ghorme zabsi
Fesenjan
Khoresht karafs
Khoresht gheime

Gör såhär:
TIPS! innan du sätter igång med riset. Välj en rissort av bra kvalité, gärna långkornigt indiskt eller afghanskt ris. Grytan som du ska laga riset i bör helst ha en non stick botten så riset inte fastnar och bränns fast i botten.

Tvätta riset ordentligt men varsamt, riskornen får inte brytas sönder. Tvätta tills vattnet börja klarna. Blötlägg sedan i ljummet vatten med 2 msk salt och låt stå i rumstempratur i minst 4 timmar, gärna över natten. Lös upp saffranet i kokhett vatten och låt stå övertäckt i minst 1 timme.

Sila av riset, tvätta försiktigt igen. Koka upp vatten, och 0,5 msk salt i en stor och rymlig gryta. När vattnet kokar häller du i riset. Rör om och låt koka i ca 3-5 min. Riskornet ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna. Sila av och skölj riset snabbt i ljummet vatten. Nu har du fått bort de mesta av risets stärkelse och kommer att få ett luftigt ris. Låt riset rinna av ordentligt i silen.

Lägg yoghurt, olja, smält smör och saffransvattnet i en skål. Lägg ca 3 dl av riset i skålen och blanda väl. Smörj botten av en gryta med ca 2 msk olja. Använd gärna en stor rund gryta med låga kanter. Lägg det gula riset som du har blandat med yoghurt i botten av grytan, fördela det jämnt och pressa riset försiktigt med undersidan av en sked eller slickepott. Lägg över resten av riset och forma det till ett “berg”. Gör 4-5 gropar i riset. Klä kastrullocket med en ren kökshanduk och lägg på locket. Se till att locket är väl förslutet, detta för att ångan inte ska komma ut från grytan. Låt riset tillagas på hög värme, ej högsta, i ca 10 min. Nu kommer det gula riset i botten av grytan stekas och det börjar bildas en krispig tadig.

Öppna upp locket och ringla ca 1,5 dl hett vatten över riset. Täck med locket, sänk värmen och låt riset ångas långsamt på medelvärme i ca 45-60 min. Stäng av värmen och låt riset stå och svalna i 10 min. Vid servering kan du lägga ett fat på grytan och försiktigt vända grytan upp och ner så riset vänds ner i fatet. Eller så kan du lägga över det vita riset på fatet med en slev och sedan försiktigt lossa tadigen med en stekspade. Jag har garnerat mitt ris med pistagenötter och zereshk (berberibär) som jag har stekt i  smör och kryddat med lite socker.

Denna rissort har jag använt. Det är ett långkornigt indiskt ris som finns att hittas i främst livsmedelsbutiker som har varor från Mellanöstern.

     

Join the Conversation

  1. Hej 🙂 blivit bjuden på detta fast med bröd och skulle vilja testa själv. Vad för bröd o hur gör man? Hittar inget inlägg med just bröd.
    Fantastiska recept , älskar din sida!

    Kram Elin

  2. Gjorde detta idag, fantastiskt gott. Min man som hävdar att han varken gillar ris eller saffran tog tre portioner 🙂

  3. Mónika says:

    Kan någon rekommendera en bra ris kokare som kan göra samma jobb?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close