Foul- Bönröra

Foul medamas är en typisk traditionell frukost i Mellanöstern som ursprungligen kommer från Egypten. Mättande och riktigt god bönröra med kikärtor. Den görs på några minuter och är lika god kall som varm. Ringla olivolja över bönröran, garnera med tomat, mynta, persilja och servera med pitabröd och goda grönsaker bredvid. Ljuvligt! Foul kan serveras som en stärkande frukost, lunch eller ett gott tillbehör på mezzabordet.

4 portioner Foul
1 stor burk foul eller 2 små burkar (bondbönor, hittas i välsorterade livsmedelsbutiker, se bild för tips)
1 burk kikärtor (400 g)
0,5-1 dl citronsaft från färsk citron (justera syra efter smak)
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
Salt & peppar

Gör såhär:
Sila av kikärtorna och skölj snabbt. Häll bondbönorna med sitt spad tillsammans med kikärtorna i en kastrull, tillsätt sedan resten av ingredienserna, värm upp långsamt och låt småputtra några minuter. Mosa hälften av bönorna och behåll även hälften hela med en potatispress eller sked. Rör om och häll sedan upp på ett fat, låt svalna. Hacka tomat, persilja och lite mynta, garnera bönorna med det och avsluta med att ringla olivolja på. Servera med pitabröd och goda grönsaker att knapra bredvid. Lika god att servera varm eller kall.
28122015-IMG_0848
 28122015-IMG_0921

Join the Conversation

  1. Sandra says:

    Ska man verkligen ha spadet från bondbönorna? Varför det? Och varför inte spadet från kikärtorna? Tack på förhand.

    1. Zeina Author says:

      Spadet från bondbönorna ska framhäva smaken från bönorna. Spadet från kikärtorna smakar inte så mycket 🙂 det är så orginalreceptet på foul är men man kan ju göra som man vill. Vissa silar av spadet från båda och späder ut röran med vatten istället. Smaka dig fram och gör det som känns bäst och passar dina smaklökar 😀 lycka till. Mvh Zeina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close