Ugnsbakad samosa

Samosa är en frasig och god degknyte med fyllning. Traditionellt fritar man samosa men här  ugnsbakar jag samosan och dom blir lika frasiga och läckra!

Ca 15-20 st samosa
15-20 st ark mellanstora vårrulleplattor 
Samosas med färs:
500 g färs (kött- eller vegetarisk färs funkar bra)
2 gula lökar
1 liten bunte färsk koriander eller persilja (välj efter smak)
1 grön chili (valfritt)
1 msk currypulver
1 msk paprikapulver 
2 tsk sju kryddor 
Salt & peppar
Pensling för att hålla ihop degen:
1 msk majsstärkelse (maizena)
2 msk vatten
Pensling:
Rapsolja

Gör såhär:
Hacka lök, koriander/persilja och chilin. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den mjuknar och får färg. Vänd i färsen, eventuellt chili och curryn, stek under omrörning tills färsen smular sig. Vänd i resterande kryddor och persilja/koriander, fräs lite till. Stäng av värmen och låt fyllningen kallna.

Blanda majsstärkelse och vatten i en liten skål, det ska du använda som “klister” för att pensla med, annars öppnas samosan upp under stekning.

Blanda majsstärkelse och vatten i en liten skål, det ska du använda som “klister” för att pensla med, annars öppnas samosan upp under stekning.

Lägg en vårrulleplatta på en tallrik/skärbräda, vik ihop den i mitten. Vik sedan en triangel från hörnet och vik sedan igen. Nu har du en liten “fika” som du kan fylla. Lägg i fyllning, pensla yttersta delen med majsstärkelse och stäng ihop samosas. Lägg på ett bakplåtspapper. Om du tycker att det är pilligt att vika dem till trianglar kan du rulla dem till klassiska vårrullar. 

HIT kan du förbereda din samosa och sedan steka ugnsbaka vid senare tillfälle. Frys in dem eller förvara i kylen. Tänk på att fyllningen inte får vara för blöt om de ska förvaras i kylen och ställ dem inte för tätt ihop, annars fastnar de i varandra. Ska du frysa in dem lägger du bakplåtspapper mellan dina samosas. 

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg samosa på en plåt med bakplåtspapper, pensla lite lätt med rapsolja och baka mitt i ugnen i ca 12-15 min, tills samosan får en fin gyllene yta. Servera med en yoghurtdipp, hummus eller chilisås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close