Kozalak manti- Festlig turkisk maträtt

Kozalak manti är en festlig turkisk maträtt med frasiga rullar som doppas i en god yoghurtsås och kryddig köttfärsröra. En fröjd för ögat och smaklökarna att duka fram en bricka till fredagsmyset eller som tillbehör till maten. 

4 portioner
350 g yufkadeg (finns i bla butiker som säljer produkter från Mellanöstern, kan ersättas med vanlig filodeg)
Köttfärsen:
300 g köttfärs
1 lök
2-3 st sivri (turkiska paprikor, kan ersättas med en 1 grön paprika)
2 tomater
2 msk tomatpuré
1 dl vatten
2 tsk paprikapulver eller chilipulver
Salt och peppar
Yoghurten:
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
Salt
Pensling:
Vatten

Gör såhär:
Skär yufkadegen i mitten som jag gjort på bilden nedan. Lägg ett matpinne, penna eller sugrör på långsidan och rulla ihop degen, pensla den spetsiga delen längst ut med vatten och stäng ihop rullen. Vattnet ser till att rullen håller ihop och inte öppnas upp vid fritering. Lägg alla rullar på en tallrik och ställ åt sidan.

Förbered yoghurten. Blanda ihop yoghurt med vitlök och salt, ställ sedan i kylen.

Förbered köttfärsen. Finhacka lök, tomat och sivri/paprika. Hetta upp olja i en stekpanna och börja med att steka löken tills den får färg. Vänd i köttfärs och stek tills den får färg och börjar smula sig. Vänd i tomat, paprika, paprikapulver och stek lite till. Tillsätt tomatpuré, salt, peppar och fräs allting ytterligare några minuter. Tillsätt vatten och låt såsen småsjuda några minuter. Låt sedan färsen stå med grytlocket på glänt med låg värme på och börja fritera rullarna. HIT kan du förbereda alla moment om du vill servera rätten vid senare tillfälle. Sen är det bara att värma upp färsen på nytt och fritera rullarna

Hetta upp olja. Fritera några rullar i taget tills de blir gyllene och frasiga. Tänk på att inte ha allt för hög värme på, då kan de lätt brännas vid. Låt rinna av på papper.

Dags att servera kozalak manti. Lägg rullarna längst ut på en tallrik och lömmna plats mitt tallriken till yoghurten och färsen. Lägg yoghurtsåsen mitt i tallriken och se till att lite av yoghurten kommer på rullarna. Toppa med köttfärsen och servera! Doppa rullarna i yoghurt och skopa upp lite köttfärs, mumsa och njut!   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close