Bressane pépites de chocolat- Franska briochebullar med choklad

Franska briochebullar fyllda med en crème friache och toppade med chokad. Åh så goda och annorlunda bullar. Om man förbereder degen dagen innan bakning så svänger man ihop dessa ganska snabbt. Briochedeg ska helst jäsas länge i kyl för bäst resultat. I Frankrike bakas gärna bressane som en stor rund paj formad typ som en pizza och delas sedan i slices vid servering. Man kan toppa bressane med bär, choklad eller behålla den neutral med endast crème fraîche. Du kan enkelt söta fyllningen efter smak, ju mindre socker du har desto syrligare fyllningen blir.

Ca 18 bullar
Briochedeg:
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
2 dl mjölk (3% fetthalt)
3 st ägg
1 dl socker
Ca 8-9 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
150 g smör
Fyllning:
Ca 80 g chokladknappar (välj sort efter smak, ljusa eller mörka. Jag tog ljusa)
3 dl creme fraiche (34% fetthalt)
1,5 dl socker (du kan minska mängden för mindre sötma)
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Lös upp jästen med ljummen mjölk i en degbunke. Tillsätt sedan socker, ägg, salt och vetemjöl. Arbeta degen i en bakmaskin, börja först med låg hastighet tills alla ingredienser blandas ihop, ca 2-3 min. Öka sedan hastigheten och låt degen arbetas ordentligt i ca 7 min. Viktigt att degen knådas ordentligt.

Dela smöret i kuber och tillsätt det i omgångar samtidigt som bakmaskinen är igång. Låt smöret arbetas in i degen i några minuter. Degen ska ha en fin slät yta och kännas smidig och elastisk. Mjöla degen lite lätt, tänk bunken med plast och låt gärna vila i kylen över natten, ca 10-12 timmar. Om du inte har tid att vänta kan du låta den stå i kylen 1 timme. Jag rekommenderar dock den långa jäsningstiden för bäst resultat.

Blanda creme fraiche, vaniljsocker och socker. Vispa inte utan blanda försiktigt med en sked, crème fraîche blir rinning när man börjar blanda den och det är ok men du ska samtidigt inte blanda allt för mycket.

Ställ degen i rumstemperatur i ca 1 timme. Dela i bitar i ca 18 bitar, varje degbit bör väga runt 65 g (inte så noga med vikten på bullarna, du behöver inte ha en köksvåg för att göra detta). Forma bitarna till bollar och täck med kökshandduk. Tryck ut degen med fingrarna till en rund och lite platt bulle. Gör en grop i mitten och se till att bullen har höga kanter så fyllningen inte rinner ut. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ca 1 msk crème fraîche i “gropen” och strö chokladknappar över.

Värm ugnen till 200° (över och under värme). Låt bullarna vila i 15 min på plåten. Baka sedan mitt i ugnen i ca 10 min, tills de får en fin ljus gyllene färg. Låt bullarna svalna på ett galler och fyllningen stelna innan servering.   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close