Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Godis & Konfekt/ Småkakor

Sesamrutor med honung och mandel

Söta, kladdiga och krispiga sesamrutor med mandel och honung. Ljuvliga som fika eller att knapra på när man är sötsugen. Skär i fyrkanter och förvara i en burk kylen. 

Ca 25 st rutor
4 dl sesamfrön (ca 200 g)
1,5 dl grovhackad sötmandel
1,4 dl flytande honung
1 dl socker
0,5 tsk citron
Olja till pensling

Gör såhär:
Rosta sesamfröna i en helt torr stekpanna på medelvärme under ständig omrörning. Viktigt att du hela tiden rör om så de rostas jämnt och inte bränns vid. När de fått en fin gyllene färg är de klara, lägg åt sidan. Grovhacka sötmandel och rosta dem i en helt torr stekpannan i ca 1-2 min. Blanda med sesamfröna.

Förbered 2 st bakplåtspapper som du penslar med lite olja. Ha inte för mycket olja.

Blanda socker, honung och några droppar citronsaft i en kastrull. Värm upp på medelvärme och låt sedan sjuda tills honungen mörknar lite, ca 5-7 min. Blandningen ska tjockna lite och bli bubblig.

Vänd i sesamfröna och blanda allting väl. Häll sedan på bakplåtspapperet. Akta fingrarna, blandningen är kokhett och kan lätt fastna på fingrarna. Lägg det andra bakplåtspapperet över och platta försiktigt ut sesamfröna. Kavla sedan ut till önskad tjocklek. Låt svalna och skär sedan i önskad storlek. Låt stelna och kallna helt på pappret utan att du täcker dem.

Lägg inte sesamrutorna på varandra som jag har gjort på bilden med tallriken. De klibbas lätt ihop, jag var tvungen att dra loss dem från varandra och lägga dem i bullpapper. Så förvara dem antingen i bullpapper eller mellan bakplåtspapper som du klipper ut i mindre bitar. Förvara i lufttät burk i kylen.      

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Elin
  23/10/2017 at 22:53

  Går det bra att rosta sesam i ugnen istället? Under uppsikt såklart!

  • Reply
   Zeina
   24/10/2017 at 08:11

   Det går jättebra 😀

  Leave a Reply