Khoresh gheymeh bademjan-Iransk gryta

Mustig persisk auberginegryta med kikärsthalvor, lammkött och torkad lime. Smakerna är fantastiska! HÄR hittar du recept på en liknande gryta utan aubergine och HÄR! med aubergine fast utan kikärtshalvor.

6 portioner Khoresh gheime
Grytan:
800 g grytkött (gärna lammkött)
4 dl kikärtshalvor/chana dahl (se bild, kan ersättas med vanliga kikärtor)
2 gula lökar
2 st aubergine
3-4 st torkade lime 
1,5 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
Ca 1 dl tomatpuré
Salt & peppar
Neutral olja till stekning & fritering
Ca 1 liter vatten
Topping:
2 friterade potatisar eller tunna pommeschips
Servering:
Fluffigt ris- recept HÄR!
Shirazi sallad- recept HÄR!

Gör såhär:
Hacka köttet i önskad storlek och ställ åt sidan. Hacka löken i tärningar. Hetta upp olja i en stor gryta och stek löken glansig. Tillsätt köttet och gurkmeja, stek under omrörning tills köttet får färg. Vänd i tomatpuré, kanel och stek lite till. Tillsätt hett vatten, krydda med salt och peppar. Koka upp grytan och låt sedan puttra på medelvärme.

Skölj kikärtshalvorna, låt rinna av och vänd ner i grytan med köttet. Gör 2-3 st hack i varje torkad lime och droppa ned dem i grytan. Låt puttra under lock i ca 1,5-2 timmar, tills köttet är klart. Rör om i grytan med jämna mellanrum och späd eventuellt ut med vatten om såsen känns för tjock.

Skala auberginerna och skär dom i önskad storlek. Du kan antingen fritera auberginerna gyllene och låta dem rinna av på papper eller baka dem i ugnen. Om du ska baka dem i ugnen lägger du skivorna på en plåt, ringla olja över och baka mitt i ugnen i ca 15-20 min. Lägg aubergineskivorna i grytan, vänd försiktigt och låt grytan puttra i ytterligare ca 20 min. Skala och skär potatisarna till strimlor och fritera dem gyllene. Servera grytan med persiskt ris och toppa med pommes. Servera gärna med en syrlig sallad bredvid som du smaksätter med mynta.

Join the Conversation

 1. Helena says:

  Alla dina Persiska recept är mina favoriter!
  Har köpt torkade kikärtshalvor, ska de ner som de är i grytan eller ska de blötläggas innan?

  /Helena

 2. Karin says:

  Hej! Receptet ser härligt ut men jag är vegetarian. Jag skulle verkligen uppskatta om du kunde göra en vegetarisk version av denna rätt!

  1. trött gubbe says:

   bara utslut kött hur svårt ska det vara?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close