Persiskt ris med saffran

Persiskt ris är vackert med sin saffransgula topping. Ett luftigt ris med en mycket speciell och god smak. Riset serveras med en klick smör och ett gott tillbehör, en gryta eller grillat. Knepet  för att få den rätta konsistensen och riktigt luftigt ris är att tvätta bort all stärkelse som finns i riset. Det är viktigt att välja ett basmatiris av bra kvalité för annars kan det lätt bli klibbigt ris. Ett steg för steg recept som visar hur du lyckas på bästa sätt.

Gör såhär:
Välj ett basmatiris av bra kvalité. Mät upp önskad rismängd i en rymlig skål, 1 dl ris är 1 portion. Tvätta ordentligt men varsamt, riskornen får inte brytas sönder. Tvätta tills vattnet börja klarna. Blötlägg sedan riset i ljummet vatten och låt stå i rumstempratur i minst 2 timmar, gärna över natten.

Sila av riset, tvätta försiktigt igen. Koka upp vatten, salt i en stor och rymlig gryta. När vattnet kokar häller du i riset. Rör om och låt koka i ca 3-5 min. Riskornet ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna. Sila av och skölj riset snabbt i ljummet vatten.Nu har du fått bort de mesta av risets stärkelse och kommer att få ett luftigt ris.

Lägg stekta potatisskivor (går att utesluta) i botten av en rymlig gryta. Lägg riset i grytan och forma det till ett “berg”. Gör sedan små gropar i riset (se bilderna i bildspelet), salta riset och häll på ca 2 dl hett vatten. Vattnet ska inte täcka riset, det räcker att det lägger sig på botten. Det ska bildas ånga i grytan. Klä kastrullocket med en ren kökshanduk och lägg på locket. Koka upp på medelhögvärme i ca 4 min och sänk temperaturen till låg värme. Låt tillagas långsamt i ca 15 min. Lyft sedan på grytlocket, släpp ut ånga och fluffa till riset med en gaffel.

Hetta upp ca 1 msk olja per 1 dl ris, låt bli ordentligt varmt och häll sedan över riset. Blanda ordentligt. Ha ett litet glas saffransvatten förberett, saffran som du har blandat med hett vatten och låtit stå i rumstemperatur i minst 1 timme. Värm upp vattnet på nytt och blanda med 1/4 av riset. Lägg upp det vita riset först och toppa sedan med saffransriset!

Tvätta torkad zereshk (berberibär) ordentligt, de kan innehålla sandkorn. Stek sedan i lite smör, krydda med lite socker och garnera riset.
Servera gärna med Djoje kebab, recept finns HÄR!

r22persiskt ris

Join the Conversation

 1. Sanaa says:

  Hej! Jag tänkte bara fråga vad för märke du har på detta riset som du använder här? 🙂

  1. Zeina Author says:

   Hej 🙂
   Jag använder en rissort som heter “Abu Kass rice”
   Du kan se Bild på påsen här:

   http://www.abdostrading.se/shop/product/ris-abu-kass-4-x-10kg?tm=artiklar/torr/ris-pasta

 2. anonym says:

  Riset blev perfekt! Men saltade vattnet och det smakade ändå osaltat då jag var rädd att översalta det.

  Hur mycket salt häller du i ungefär i vattnet per portion?

  1. Zeina Author says:

   Hej 🙂 Så bra att riset blev perfekt. Ca 1/4 tsk salt per portion brukar jag ta Mvh Zeina

 3. Fantastiskt gott ris! Serverade det till ugnsgrillad saffranskyckling. När kycklingen var slut satt vi och slevade i oss av riset

 4. Martin says:

  Suveränt gott ris. Men nu har jag börjat använda fullkornsris istället. Hittar inget recept någonstans på hur man skulle kunna koka det på persiskt vis. Då råris uppför sig lite annorlunda än vitt ris vid tillagning, har du något tips om hur man ska tillaga det för att få något som påminner om ris tillagat på persiskt vis?

 5. Martin says:

  En annan fråga. Inom lchf ingår ju inte ris, då ris innehåller mycket kolhydrater. Men om jag förstår det rätt, så innebär ju tillagning enligt persiskt vis att man sköljer och kokar bort väldigt mycket av stärkelsen, som ju är kolhydrater, för att få riset luftigt och fluffigt. Vet du ungefär hur mycket kolhydrater som finns kvar efter tillagning på persiskt vis? Eller försvinner vid tillagning. Om man jämför med vanlig tillagning.

 6. Började koka ris på Persiskt vis på 80-talet. Har aldrig gått tillbaka, detta vis slår allt. Plus man får tahdig

 7. Anna Kettner says:

  Hej
  Ja jag ska absolut göra saffransris. Men egentligen kom jag hit för att söka efter ”riskfritt” alternativ jag älska både ris och saffran. Men ris är ju inte så bra för miljön. Så jag jobbar på att öka andra tillbehör. Har inte riktigt hittat nåt alternativ. Alltså små korn som är spänstiga men är bra på att dra i sig smak/sås/sky. Tänkte jag skulle muta mig själv med en saffransvariant. Jag ska prova själv, men du som har både köks- och kulturkompetens kanske kan ge mig lite idéer/råd/saker att tänka på. Eller rent av ett recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close