Baghali polo- Persiskt ris med dill och bönor

Fluffigt, aromatiskt persiskt ris med smak av dill och bönor. Ett gott tillbehör till de flesta rätter. Passar lika bra att servera riset vid en gryta, till grillat eller som en hel rätt med sallad och yoghurt.

6 portioner
6 dl basmatiris av god kvalité-läs mer HÄR!
1 knippe färsk dill (ca 2 dl hackad)
Ca 350 g skalade färska eller frysta bondbönor
2 st potatisar
0,5 g saffran
1 tsk gurkmeja
50 g smör
4 msk olja
3/4 dl vatten
Ca 2 tsk salt

Fler goda recept med ris hittar du HÄR!

Gör såhär:
Tvätta riset ordentligt men varsamt, riskornen får inte brytas sönder. Tvätta tills vattnet börja klarna. Blötlägg sedan riset i ljummet vatten och låt stå i rumstempratur i minst 2 timmar, gärna över natten. Sila av riset, tvätta försiktigt igen. Koka upp vatten. När vattnet kokar häller du i riset. Rör om och låt koka i ca 3-5 min. Riskornet ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna. Sila av och låt rinna av ordentligt i en sil. Nu har du fått bort de mesta av risets stärkelse och kommer att få ett luftigt ris.

Lös upp saffran med 3/4 dl kokhett vatten, täck och ställ åt sidan. Hacka dillen och tina bondbönorna om du dom är djupfrysta. Blanda dill, bondbonör, gurkmeja och salt  i en skål och ställ åt sidan. Skala och skär potatisarna i skivor.

Hetta upp 4 msk olja, lägg 2 tsk av saffransvattnet i oljan. Lägg potatisskivornas botten av kastrullen, stäng sedan av värmen. Lägg ris över potatisskivorna och lägg sedan dill- och bönblandning över riset. Fortsätt varva ris och bönor i grytan och försök att forma riset som “ett berg”. Avsluta med ris, gör 4-5 gropar i riset. Ringla saffransvattnet över och klicka sedan smör på riset. Klä ett grytlock med en ren och fräsch kökshandduk och täck riset.

Koka upp riset på hög värme (inte högsta) och värm upp grytan, det kommer nu börja bildas ånga i grytan. Öppna inte upp locket för du släpper du ut ångan, ångan ska vara kvar i grytan så riset ångas långsamt. När grytan känns varm efter ca 4 min, jag brukar försiktigt lägga handen på grytan och känna att den har fått en jämn och varm temperatur, så sänker du värmen till låg temperatur och låter riset ångas långsamt i 30-40 min, koktiden kan variera beroende på vilken rissort du har använt. Öppna upp locket och fluffa till riset med en gaffel. Smaka av och krydda eventuellt med salt. Servera riset med önskat tillbehör och njut av smakerna!

Join the Conversation

  1. Ewa Nilborn says:

    Jag tyckte riset blev jättegott. Lite torrt kanske trots smöret men vi var nöjda.
    En fråga, det stänker väldigt obehagligt när man tillsätter saffransvattnet i den heta oljan. Gjorde jag fel eller ska det vara så??
    Angående potatisen, är tanken att man äter den till?

  2. Alexandra says:

    Fick en väldigt konstigt bismak. Är det gurkmejan som gjorde det? Kan tyvärr inte äta. Smakar inte alls som den vi brukar handla från restaurangen bredvid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close