Punjena paprika sa krompirom- Potatisfyllda paprikor

Fyllda paprikor är en specialitet i Balkan och det finns många olika läckra recept. Detta är en variant med potatis, så enkel och så fantastiskt god rätt. Den görs gärna med små ljusgröna paprikor men om du inte hittar dem i din mataffär så funkar det även alldeles utmärkt med vanlig gul eller röd paprika. 

6 portioner
12 st mellanstora dolma paprikor (läs tips nedan)
1 kg potatis
1 gul lök
2 tsk Vegeta (allkrydda som används mycket i Balkan, kan ersättas med örtsalt)
Ca 3 msk rapsolja
0,5 tsk salt & 2 krm svartpeppar
2 dl grädde
Ca 12 msk gräddfil
2 dl vatten
Serveringsförslag:
Shopska sallad
Bröd
Ajvar
TIPS! “Dolmapaprikan” är en ljusgrön variant som är lite tunnare än vanlig paprika med en god söt smak. Hittas i välsorterade mataffärer, om du inte hittar den så funkar det förstås alldeles utmärkt med vanlig paprika.

Recept på färsfyllda paprikor i tomatsås hittar du HÄR!

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Skär av ett tunt lock på paprikan och ta ur kärnhuset. Finhacka löken. Skala och hacka potatisarna i små tärningar. Blanda potatis, lök, vegeta, salt och peppar. Fyll paprikorna med potatisfyllningen. Smörj en ugnsform med olja. Lägg paprikorna i formen, fördela resten av potatisfyllningen jämnt över paprikorna. Lägg lite vatten i formen och ringla slutligen olja jämnt över potatis och paprika. Baka mitt i ugnen i ca 35-45 min, tills potatisen mjuknat och paprikan fått en fin gyllene yta.

Ta ur formen från ugnen, häll grädde i ugnsformen och klicka sedan 1 msk gräddfil över varje paprika. Ställ tillbaka formen i ugnen igen och baka i ca 10-15 min. Servera gärna med bröd och en fräsch sallad.

Join the Conversation

  1. Dess paprikor är så goda! Jag brukar riva potatisen och steka upp den lätt innan jag fyller npapriksn. Mums går nog bli i veckan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close