Om du vill laga något snabbt, enkelt och smarrigt så är pasta a limone något för dig! Åh så god pastarätt som enkelt rörs ihop på nolltid med få ingredienser. Servera rätten precis som den är eller toppa gärna med handskalade räkor. Ljuvligt!
4 portioner
5 dl grädde (valfri fetthalt)
2-3 citroner (justera efter smak, jag tog 2 citroner)
75 g smör (smör gör såsen krämig, mängden kan minskas till 50 g)
Ca 1 dl riven parmesan (justera mängd efter smak)
Salt & peppar
400 g spaghetti eller tagliatelli
Persilja till garnering (valfritt)
Gör såhär:
Koka pastan al dente i saltat vatten. Precis innan du silar av pastan sparar du ca 1,5 dl av pastans kokvatten och lägger det åt sidan.
Riv skalet (endast det gula) från citronerna med ett zestjärn. Blanda citronzest och grädde i en gryta eller stekpanna med höga kanter och låt såsen koka upp, sänk värmen och låt sjuda långsamt i ca 5-6 min. Skär smöret i stora kuber och lägg en kub i taget i såsen samtidigt som du vispar. När smöret smält in i såsen vänder du parmesan, smaka av med salt och peppar.
Vänd ner pastan i såsen och om såsen känns för torr späder du försiktigt ut den med lite av pastavattnet. Garnera med finhackad persilja och servera genast! Om du vill ha ännu mer citronsmak i såsen kan du pressa citron över vid servering.
Tack för underbara recept!
Sååå smarrigt Pasta a limone
Väldigt gott! Men hur jag än vispar blir såsen superrinnig så hela pastan badar i sås. Den krämar till sig när den fått stå eller till dagen därpå. Ska man använda elvisp?
Man skall inte ha grädde i den här rätten… pastavatten med massa stärkelse är knepet..