Laksa-Nudelsoppa från Sydostasien

Laksa är en favorit från Sydostasien. Denna ljuvliga nudelsoppa med massa goda smaker. För att lyckas få till laksan perfekt rekommenderar jag att du tar en sväng förbi en livsmedelsbutik med råvaror från Asien. Där hittar du kryddpasta till laksa, rätta nudlar och friterade tofukuddar. Trots en lång ingredienslista och några steg är det inte det minsta svårt att laga laksa hemma. 

4-6 portioner
4 st kycklingklubbor
120 g laksapasta (en kryddpasta som hittas i asiatiska livsmedelsbutiker)
4 vitlöksklyftor
1 bit ingefära (ca 2 cm)
2 st citrongräs
400 ml kokosmjölk
1 msk gurkmeja
2 msk fisksås
2 st hönsbuljongtärningar eller 2,5 msk kycklingfond
200 g friterade tofupuffar
2 st pak choi (valfritt)
2 st lime
300 g tunna äggnudlar
Ca 1 liter vatten
Rapsolja till stekning
Chilisås till servering:
1 msk laksapasta
1-2 msk sambal oelek
2 msk japansk soja
Garnering vid servering:
200 g böngroddar
Koriander
Färsk chili
Lime att pressa över

Gör såhär:
Hetta upp olja i en stekpanna och ge kycklingklubborna lite stekyta eller grilla lite lätt i ugnen på 200° i ca 15 min. Detta steg är valfritt och traditionellt kokar man kycklingen direkt i soppan. Jag tycker dock att buljongen blir fräschare om man tillagar kycklingen en aning innan.

I en gryta hettar du upp olja och steker laksapastan (spara en 1 msk av laksapastan till chilisåsen). Stek kryddblandningen under omrörning på medelhög värme i ca 7 min. Skär ett snitt längs citrongräsen, ta bort det yttersta lagret och dela citrongräsen i 3 delar. Banka citrongräs lite lätt med en mortel. Vänd ner citrongräs, riven ingefära och vitlök i grytan med kryddpastan. Stek under omrörning i ca 4 min.

Tillsätt sedan kokosmjölk, hett vatten, gurkmeja, fisksås och kycklingklubborna. Låt soppan koka under lock i ca 20-30 min. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Fiska upp kycklingklubborna från soppan och fördela sedan i strimlor.

Dela tofukuddorna i halvor, dela pak choi i två delar. Vänd ner i soppan, pressa lime över och låt soppan puttra på medelhög värme i ca 10 min.

Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Blanda ihop ingredienserna till chilisåsen. Lägg nudlar i en skål, häll soppa över, tillsätt pak choi, strimlad kyckling, tofukuddar och toppa slutligen det hela med böngroddar, kroainder, chilisås och pressa lime över. Enjoy!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close