Korma- Mustig indisk och pakistansk kycklinggryta

Korma är en kryddig och mustig gryta som är en favorit i både Indien och Pakistan. Det är många steg och en tidskrävande rätt som är väl värd mödan. Det är kanske inte något man svänger ihop en dag efter jobbet men absolut något man kan ta sig tiden att laga en helg eller när man bjudit över någon på middag. Smakerna är ljuvliga och trots alla moment är den inte det minsta svår att laga. Inspiration till detta recept har jag hittat HÄR! 

4 stora portioner eller 8 små
Kycklingen:
8 st kycklingklubbor
1 dl turkisk yoghurt
1 msk garam masala
1 msk chilipulver (ersätt med paprikapulver för mild smak)
2,5 tsk gurkmeja
1 msk riven ingefära
6 st vitlöksklyftor
Nötpasta:
1,5 dl naturella cashewnötter
4 gula lökar
1 dl turkisk yoghurt
Rapsolja till fritering
Grytan:
2 msk tomatpuré
1 msk spiskumminfrön
2 st lagerblad 
4 st kardemummakapslar 
2 st stjärnanis (valfritt)
4-5 st hela nejlikor 
2 kanelstänger
2 tsk korianderpulver
1 msk gurkmeja
1 msk chilipulver (kan ersättas med paprikapulver)
2 tsk mald spikummin
Salt och svartpeppar
Ca 4-5 dl vatten

Serveringsförslag:
Peshwari Naan eller ris
Mandelspån
Koriander

Recept på peshwari naan hittar du HÄR!

Gör såhär:
Lägg cashewnötter i blöt med ljummet vatten i ca 30 min. Under tiden kan du förbereda resten av korman.

Dra bort skinnet från kycklingklubborna. Lägg kycklingen i en bunke och blanda med turkisk yoghurt, riven ingefära, riven vitlök, gurkmeja, garam masala och chilipulver. Blanda noga och låt marineras i 30 min i rumstemperatur eller i kylen några timmar.

Hacka löken i strimlor. Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter eller en fritös. Fritera löken tills dom får en fin brun färg, låt rinna av på papper och svalna. Bevara lite av oljan du friterade i, oljan har massa god smak av löken och blir perfekt att steka kycklingen i senare.

Lägg friterad lök i en mixer, spara lite till garnering av grytan vid servering. Tillsätt cashewnötterna som legat i blöt och turkisk yoghurt och mixa tills du får en slät massa. Tillsätt vatten om du tycker att det är svårt att mixa nötterna.

I en traktörpanna eller rymlig gryta häller du ca 0,5 dl av oljan som du stekte löken i. Tillsätt hela kryddor, lagerblad, kanelstänger, spiskumminfrön, nejlikor, stjärnanis och kardemummakapslar. Stek kryddorna på medelhög värme under omrörning i ca 3 min. Vänd i kycklingen med sin marinad och stek kycklingen ca 10 min runt om. Tillsätt resterande kryddor, spiskummin, korianderpulver, chilipulver och gurkmeja. Vänd även i tomatpurén och stek allting under omrörning i ca 3-4 min.

Vänd i den mixade nötpastan, kokhett vatten och blanda. Smaka av med salt och peppar. Låt grytan koka på medelhög värme under lock i ca 45-60 min, tills kycklingen är helt färdiglagad och grytan känns mustig. Rör om under jämna mellanrum under koktiden och späd eventuellt ut med mer vatten om grytan känns för tjock. Toppa med mandel, koriander och friterad lök vid servering.

Join the Conversation

  1. Stacey says:

    Can I have this recipe in English?

  2. Helen Enckell says:

    Hej Zeina
    Du lagar fantastisk mat, jag älskar dej! Nu tänkte jag göra din korma från 10/08/2023 och har två huvudsakliga frågor:
    – Hur stor gryta behövs? Jag har en på 4 liter, räcker det? Tänkte öka på med en kycklingklubba så vi – tre pers – får tre per person om vi vill. Vågar inte lägga i ytterligare en (=10 st) för då måste jag väl justera mängden andra ingredienser?
    – Kycklingklubba, ja. Tur att du hade dem på bild för det tycks råda en total förvirring i handeln om vad som är kycklinglår, kycklingklubba och kycklingben. Nu vet jag vilken sort jag ska ha men jag skulle ha kallat dem kycklingben. Wish me luck när jag ska testa denna rätt på mina goda vänner 🙂

    1. Anonym says:

      Hej Helen, vad roligt att man kan svara varandra. Hur gick det för dig. Men grytan och storleken?
      Jag tänkte använda lårdelen, tror det är ung samma typ av kött (godast på kycklingen/hönan enligt min mening).

  3. Hej Zeina, jag håller med i Helens kommentar ovan. Älskar dina recept.
    En nötallergiker kommer på middag + två andra. Kan jag ersätta cachewnötterna med något annat.
    Gissar att nötterna inte bara tillför smak utan också krämighet.
    Men finns det någon ersättare. Alternativt att bara skippa dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close