Grönsaker/ Grytor/ Indien/ Vegetariskt

Krämig blomkålsgryta med smak av Indien

En favoriträtt här hemma är butter chicken. Såsen är ljuvlig och jag brukar ofta laga den men byter ut gärna kycklingen mot tex halloumi för att få in mer vegetariska rätter i vardagen. Idag testade jag att ha i blomkål som jag rostade i ugn, vilken fullträff det blev. Barnen älskade den!

4-6 portioner
2 blomkålshuvud (1 blomkålshuvud funkar också)
1 gul lökar
2 st chili (uteslut eller minska mängd om du vill ha en mild sås)
1 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor
400 g krossad tomat (gärna finkrossad)
3 dl grädde (36%-40% fetthalt)
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 msk socker (mängd kan minskas)
Kryddor:
2 tsk garam masala
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
Garnering:
Koriander
Serveringsförslag:

Naan
Raita
Ris

Recept på butter halloumi hittar du HÄR! butter chicken HÄR! och aloo gobi HÄR!

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Dela blomkålshuvuden i buketter, lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla rapsolja över och baka mitt i ugnen tills blomkålen mjuknar och får lite färg, ca 25 min. Under tiden kan du förbereda såsen.

Hacka lök och chili. Riv ingefära och vitlök. Hetta upp olja. Stek lök, chili, ingefära, vitlök och alla kryddor under omrörning. Tillsätt tomatpuré och stek lite till. Tillsätt krossad tomat, 2 dl vatten, blanda och låt sedan såsen puttra under lock i 15-20 min. Häll i grädde, smaksätt med socker (såsen ska gärna vara lite söt) och låt puttra i 10-15 min till. Vänd ner blomkålen i såsen och låt grytan puttra på medelvärme i ca 5-6 min. Garnera med koriander och servera med önskat tillbehör.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply