Krämig blomkålsgryta med smak av Indien

En favoriträtt här hemma är butter chicken. Såsen är ljuvlig och jag brukar ofta laga den men byter ut gärna kycklingen mot tex halloumi för att få in mer vegetariska rätter i vardagen. Idag testade jag att ha i blomkål som jag rostade i ugn, vilken fullträff det blev. Barnen älskade den!

4-6 portioner
2 blomkålshuvud (1 blomkålshuvud funkar också)
1 gul lökar
2 st chili (uteslut eller minska mängd om du vill ha en mild sås)
1 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor
400 g krossad tomat (gärna finkrossad)
3 dl grädde (36%-40% fetthalt)
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 msk socker (mängd kan minskas)
Kryddor:
2 tsk garam masala
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
Garnering:
Koriander
Serveringsförslag:

Naan
Raita
Ris

Recept på butter halloumi hittar du HÄR! butter chicken HÄR! och aloo gobi HÄR!

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Dela blomkålshuvuden i buketter, lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla rapsolja över och baka mitt i ugnen tills blomkålen mjuknar och får lite färg, ca 25 min. Under tiden kan du förbereda såsen.

Hacka lök och chili. Riv ingefära och vitlök. Hetta upp olja. Stek lök, chili, ingefära, vitlök och alla kryddor under omrörning. Tillsätt tomatpuré och stek lite till. Tillsätt krossad tomat, 2 dl vatten, blanda och låt sedan såsen puttra under lock i 15-20 min. Häll i grädde, smaksätt med socker (såsen ska gärna vara lite söt) och låt puttra i 10-15 min till. Vänd ner blomkålen i såsen och låt grytan puttra på medelvärme i ca 5-6 min. Garnera med koriander och servera med önskat tillbehör.

Join the Conversation

 1. Jenny says:

  Hej! Tror du det skulle passa bra med kokosmjölk istället för grädde? Har lite svårt för så fet grädde i mat.. men kokosmjölk brukar gå bättre

  1. Marianna says:

   Hej Jenny! Jag lagade denna rätt och använde matgrädde (13%). Gick alldeles utmärkt och märker inte större skillnad i smak. Kokosmjölk går säkert bra med!

   1. Isabel Tronstad says:

    Ska det inte vara något smör i butter masalan?

 2. Mathilde Worseck says:

  Nu håller jag på o lagar denna rätt. Fast med kokosmjölk istället för grädde då det var det jag hade hemma. Spännande! Det sjuder för fullt. Min näsa svider pga jag råkade nudda den med chili i handen. O blomkålen är i ugnen. Återkommer hur den smakade!

 3. Annika says:

  Vi lagade den till middag idag, jättegott! Ett av barnen gillade den också. Men jag tror att du glömde skriva med när i receptet man ska salta.

 4. Anonym says:

  Ska det verkligen inte vara något salt i? Buljong eller någon form av salt hade nog behövts för min del.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close