Aloo gobi- Indisk potatis & blomkålsgryta

Aloo gobi som betyder “potatis blomkål” är namnet på en av de mest populära rätterna i Indien. Denna fantastiska gryta kan tillagas på många olika vis och är lika ljuvlig att serves med ris eller chapatibröd. Jag gillar gryta het med sting i, därför serverar jag raita bredvid. För att göra det hela ännu lyxigare avrundar jag middagen med en iskall mango lassi

4 stora eller 6 mindre portioner aloo gobi
1 blomkålshuvud
1 gul lök
4 st fasta potatisar 
5 dl djupfrysta ärtor
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
6 dl vatten
Rapsolja till stekning
Tomatpasta:
3-4 st mogna röda tomater eller 400 g krossad tomat
Ca 2 cm bit ingefära
4 st vitlöksklyftor
1 gul lök
1 färsk chili om du gillar hetta
Kryddor:
1 tsk spiskumminfrön
1 lagerblad
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
1 tsk chilipulver
1 tsk korianderpulver
1 tsk socker
Salt
Garnering:
Färsk koriander
Serveringsförslag:
Enkla chapatibröd-recept HÄR!
Naan- recept HÄR!
Ris

Gör såhär:
Dela blomkålshuvudet i klyftor, lägg klyftorna i en skål med kallt och saltat vatten. Låt stå i 30 min och sila sedan av. Förbered tomatpastan. Dela tomaterna och löken i stora klyftor, riv ingefäran, grovhacka chilin och lägg allt i en mixer. Mixa tills du får en helt slät puré. Ställ tomatpastan åt sidan.

Hacka lök och potatis i tärningar. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna eller kastrull. Stek kumminfrön och lagerblad under omrörning i ca 1 min. Tillsätt lök och stek tills löken mjuknar och får färg.  Tillsätt tomatpastan, tomatpuré, riven vitlök och alla kryddor. Fräs allting under omrörning, tills såsen tjocknar, i ca 10-12min.

Häll vatten och vänd i blomkål, potatis och ärtor i grytan. Rör om och låt grytan puttra under lock i ca 15- 20 min. Toppa med grovhackad koriander och servera med chapatibröd och raita. Även ris eller naanbröd passar fint bredvid.

Gurkraita:
1 gurka, ta bort kärnhuset och finhacka
1 salladslök, finhackad (går att byta ut mot en pressad vitlöksklyfta)
0,5 dl finhackad koriander eller mynta
1 tsk salt
0,5 tsk kummin
4 dl yoghurt (använd sojayoghurt för veganskt alternativ eller turkisk yoghurt)
Gurkraita, gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser och ställ i kylen en stund innan servering
indisk matindisk mat-12
indisk mat-11 indisk mat-10 indisk mat-9 indisk mat-8 indisk mat-7indisk mat-22indisk mat-3

Join the Conversation

  1. Så gott det ser ut, det där ska jag testa 🙂

  2. Daniela says:

    Jättegod gryta!! Funderar på att prova raitan men undrar om det ska vara brödkummin eller spiskummin?

    1. Zeina Author says:

      Härligt att du gillade den. Det ska vara spiskummin 😀

  3. Melissa says:

    Hej Zeina. Ska prova detta recept imorgon. Går det att använda ärtor på burk eller blir det godare med frysta ärtor ?

  4. Linda says:

    Detta blev supergott och det var enkelt att göra. Vi åt den med Chapati till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close