Grekisk fava dipp

Ljuvlig grekisk röra gjord med delade gula ärtor, även kallade för chana dal eller kikärtshalvor. Röran påminner om hummus i konsistensen men har en god smak av gula ärtor. Fava är en favorit i Grekland och serveras gärna med olivolja och ett gott nybakat bröd. Kaprisen på är inte ett måste men det förhöjer hela röran och ger den en extra god smak.

1 stor tallrik med fava (ca 4 portioner)
3 dl delade gula ärtor (Chana dal/kikärtshalvor) eller vanliga gula ärtor (läs tips nedan)
2 rödlök (gul lök funkar också)
3 vitlöksklyftor
2 st lagerblad
1 citron
Salt
Olja till stekning (raps- eller olivolja)
Ca 7 dl vatten
Förslag på garnering:
Chilipulver eller paprikapulver
Kapris (valfritt)
Olivolja
Finhackad lök eller karamelliserad lök (jag tog finhackad rödlök)
TIPS! Om du använder hela gula ärtor måste du först blötlägga dem 10-12 timmar i ljummet vatten innan du börjar koka dem. Det blir dock bäst resultat med dela gula ärtor. Delade gula ärtor, även kallade för Chana dal, kikärtshalvor eller yellow split peas och dom behöver du inte blötlägga.

Gör såhär:
Hacka lök i skivor. Hetta upp olja (jag tog olivolja) och stek löken i ca 10-12 min på medelvärme tills den blir karamelliserad. Ställ löken åt sidan.

Skölj ärthalvorna ordentligt. Lägg ärthalvor eller gula ärtor i en gryta, häll över 7 dl vatten. Koka upp, ta bort all skum som bildas på ytan. Sänk värmen och tillsätt sedan den karamelliserade löken och all olja löken blev stekt i, lagerblad, hackade vitlöksklyftor och 2 tsk salt. Låt allting puttra under lock tills ärthalvorna mjuknar, det tar ca 40 min. Späd eventuellt ut med mer vatten om det känns för torrt i grytan när allting kokas.

Ta upp de kokta ärthalvorna/ärtorna och lök med en hålslev, bevara vätskan som de har kokats i. Plocka bort lagerbladen. Lägg i ärthalvor/gula ärtor i en mixer eller matberedare, tillsätt pressad citron och mixa. Späd ut med en del av kokvätskan, röran kommer att kännas väldigt lös i början men den kommer att tjockna när den kallnar. Mixa tills den är helt slät och späd ut med så mycket vätska som behövs tills du får en krämig röra som känns lite lös (inte för lös) i konsistensen. Smaka av med salt.

Låt svalna i rumstemperatur. Du kan servera röran kall eller ljummen. Ju kallare den blir desto fastare röran blir. Täck väl och förvara i kylen om den ska serveras vid senare tillfälle. Lägg upp på ett fat, garnera med önskad garnering och servera med bröd.

Join the Conversation

  1. Konstantin C Irina says:

    Det var intressant att du gjorde fava på chana dal. Vanligtvis använder man gula ärter enligt Farbror Nikos: https://farbrornikos.se/fava

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close