Romanieh- Palestinsk linsgryta

Sötsur och mustig palestinsk gryta med gröna linser, aubergine, granatäppelsirap och vitlök. Smakar ljulivgt och är enkel att göra. Romanieh kan serveras som en hel rätt med bröd eller som en mezzerätt.

6 portioner
4 dl gröna linser
2 st aubergine
1,5 dl granatäppelsirap
1,5 msk majsstärkelse
4-5 st vitlöksklyftor
1 citron
Olivolja till stekning
1 liter vatten
2 tsk spiskummin
Salt & peppar
Garnering:
Granatäppelkärnor
Olivolja
Servering:
Pitabröd

Gör såhär:
Skala och skär auberginerna i tärningar och ställ åt sidan. Blanda linser och 1 liter vatten i en kastrull och koka upp. Låt linserna koka i ca 10-15 min.Vänd ner aubergine, spiskummin, salt och peppar i kastrullen med linserna. Låt allting koka i ca 20-25 min. utan att du täcker grytan med ett lock

Blanda granatäppelsirap och majsstärkelse i en liten skål. Vänd ner sirapen i grytan samtidigt som du rör om. Låt grytan sjuda långsamt tills den blir krämig, ca 4-5 min. Hacka eller mortla vitlöksklyftorna. Stek vitlöken i olivolja tills de mjuknar och får lite färg. Viktigt att du inte bränner vitlöken så den inte blir besk. Vänd ner den stekta vitlöken och oljan som vitlöken har steks i med linserna. Låt grytan sjuda i 3-4 min.

Pressa i färsk citron efter smak, det ska vara en ganska syrlig gryta Stäng av värmen.. Lägg upp grytan på ett fat, ringla olivolja över och garnera med granatäppelkärnor. Servera med bröd. Grytan är lika god att serveras varm som kall. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close