Persisk lobia polo med köttfärs

En förenklad vardagsvariant på persisk lobia polo gjord med köttfärs istället för grytkött. Denna rätt är en stor favorit här hemma och mina barn älskar när jag lagar den med köttfärs. Om du vill göra den mer tidskrävande varianten hittar du recept HÄR! och om du vill lyxa till hela rätten kan du tillsätta lite saffran. Nedan har jag serverat rätten med shirazi sallad som jag även har tillsatt lite riven rödkål i.

6 portioner lobia polo
5 dl basmatiris av bra kvalité
400 g köttfärs eller vegofärs
1 stor gul lök
400 g haricots verts (djupfryst eller färsk)
1 burk krossad tomat (ca 400 g)
2 msk tomatpuré
Ca 3 dl vatten
1 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
Salt & peppar
Citron efter smak
Rapsolja
Valfri tillsättning:
Friterade potatisskivor i botten av grytan
Serveringsförslag:
Shirazi sallad
Mast o khiarGör såhär:
Börja med att skölja riset ordentligt. Lägg sedan i en rymlig skål och låt riset stå i blöt i 30 min. Använder du ett vanligt basmatiris så kan du hoppa över detta moment med att blötlägga riset en lång stund, det kan ge ett grötigt och klibbigt ris.

Hacka lök i små tärningar. Värm upp olja i en kastrull och stek löken tills den blir glansig. Vänd i färs, kanel och gurkmeja. Stek under omrörning tills färsen får färg. Vänd i tomatpuré och fräs lite till. Vänd i krossad tomat, vatten, salt och peppar. Låt grytan koka upp och sänk sedan värmen. Låt köttfärssåsen puttra under lock i ca 20 min. Hacka haricots verts till ca 2 cm långa bitar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek dem under omrörning i några minuter. Blanda sedan haricots vertsen med köttfärsåsen och låt det hela få puttra i ca 10-15 min. Krydda eventuellt mer och tänk på att ha lite extra salt eftersom såsen ska ge smak till riset också.

Sila riset. Koka upp vatten och salt i en rymlig gryta. När vattnet kokar droppar du försiktigt i riset och rör om varsamt. Låt puttra i ca 2 min. Riset ska mjukna en aning men fortfarande ha hård kärna i mitten. Sila av riset. Nu har du fått bort det mesta av stärkelsen i riset, riset kommmer att bli luftigt.

Lägg 4 msk olja i botten av en rymlig gryta. Fördela potatisskivorna jämnt i botten. Lägg ris och sedan köttfärssåsen. Fortsätt varva på samma vis och avsluta med ris. Forma riset till ett “berg” som du jämnar till med en slickepott. Gör 4 hål med undersidan av en slev i riset. Klä grytlocket med en ren kökshandduk. Låt tillagas långsamt tills riset är klart utan att den blir överkokt, ca 20 min.Ta bort locket blanda riset varsamt med en gaffel. Om du tycker att riset känns torrt kan du ringla lite kokhett vatten över och låt tillagas lite till under lock. Smaksätt eventuellt med citron om du gillar syra. Servera med masto khiar och en syrlig sallad smaksatt med mynta.

Ovan kan du se hur jag “monterar ihop” lobia polo i grytan

Join the Conversation

  1. Min man är från Iran och vi lagar detta väldigt ofta. Du har dock glömt väldigt viktiga kryddor. Köttfärsen ska kryddas med salt, peppar, paprika, koriander, spiskummin. Över riset ska man hälla saffran i lite kokande vatten. Blanda runt i riset så det blir gult.

  2. Elisabeth Linde says:

    Vart tog potatisen vägen i serveringen?

  3. Anonym says:

    Tack för receptet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close