Shifta- Irakiska/kurdiska köttfärsbiffar

Shifta eller “erog tawa” är smakrika köttfärsbiffar som är en variant av kebab. Färsen kryddas med många goda kryddor, persilja, tomat och blandas till en smet för att sedan stekas i olja. Man serverar gärna dessa med bröd tillsammans med grönsaker och en god sås. Amba som är picklade mango passar bra bredvid eller tzatsiki. Biffarna är lika goda att serveras kalla som varma. Detta recept är en riktigt gammal favorit på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.

Ca 30 st små biffar
500 g köttfärs av valfri sort
1 lök, finhackad
1 tomat, finhackad
1,5 dl finhackad persilja
2 ägg
1 tsk curry
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk korianderpulver
1 tsk cayennepeppar eller paprikapulver
1 tsk sju kryddor- recept finns HÄR!
Salt & peppar
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
Stekning:
Rapsolja
Serveringsförslag:
Hackade grönsaker (tex tomat, lök, persilja, gurka osv)
Samoun eller pitabröd
Friterad aubergine

Recept på persisk kotlett hittar HÄR!

Gör såhär:
Se till att finhacka grönsakerna ordentligt, vispa äggen lätt. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna, smeten är ganska kladdig. Om du ska steka biffarna vid senare tillfälle tillsätter du bakpulvret precis innan tillagning.

Hetta upp olja i en stekpanna, det ska gärna vara rikligt med olja som vid fritering. Fukta händerna, ta ca 1 msk köttfärs och platta ut den i handflattan till en rund och tunn biff (den krymper ihop och sväller upp lite när den tillagas). Stek biffarna ca 2-3 min på varje sida. Sänk värmen om de får färg för snabbt. Låt rinna av på papper. Servera gärna med ett gott bröd, amba (picklad mango, finns i orientaliska livsmedelsbutiker) grönsaker och friterad aubergine. Om du formar stora biffar är dem goda att serveras som hamburgare.

Friterad aubergine: Skär aubergine i bitar. Strö salt på auberginskivorna och låt stå i ca 15 min. Torka bort vätska från skivorna. Hetta upp olja och fritera aubergineskivorna ca 2 min på varje sida. Låt rinna av på papper.

Join the Conversation

  1. anna fastlund says:

    Jätte gott. Jag är så tacksam att jag har hittat din sida. Jag älskar din mat.//anna

    1. Zeina Author says:

      Tusen tack! Underbart att läsa. Tack för att du lämnade en kommentar. Ha en fantastiskt trevlig dag. Kram Zeina 😀

  2. Shelan says:

    jag älskar din mat ,och har provat dem flesta av din recept du är bäst

    1. Zeina Author says:

      Tack:-D Va snällt av dig. KRAM FRÅN MIG

  3. Sazan says:

    Tack för att du finns! ❤

    1. Zeina Author says:

      Tusen tac, så snält av dig. /Bamsekram 😀

  4. amall salim says:

    Vill bara tacka dig saa oerhört mkt för att du lagar saaaaa goodd mat….
    Du underlättar mkt för oss hemmafruar som vill verkligen lyckas med arabisk mat och som saknar skolans maträtter…. Ma gud bevara dig!!!

    1. Zeina Author says:

      Jag tackar så innerligt för att du skriver så fint. Tack snälla. Må Gud bevara dig med. Kram från mig 🙂 /Zeina

  5. Mums vad gott det ser ut

    1. Zeina Author says:

      Tack 😀

  6. Ari Lindfors says:

    Hej Zeina!
    Jag vill bara ge dig en stor kram! För att du har förgyllt mitt liv, med alla dessa fantastiska recept.

    Vänligen

    Ari Lindfors

  7. Jon Gutorm says:

    Moussa is very happy to find this page about Kurdish recipes. Because he is not able to see – I will be preparing foods for him today.
    Have a nice day, and go with God!
    Jon Gutorm

  8. Viktoria says:

    Hej Zeina, kan man göra dessa med något glutenfritt mjöl? Vad så i fall?

    1. Du kan använda glutenfritt ströbröd, ta lite mindre och jobba upp köttdegen tills den könns lagom fast 🙂

  9. Yasmin says:

    Hej! Jag är så sugen på att göra dessa! Ser underbart gott ut! Tack för alla dina recept! Älskar! Jag har allt förutom mjöl hemma. Kan man använda majsmjöl i stället? Eller vanligt ströbröd?
    / Yasmin

  10. Sabina says:

    Jättegod. Tack för ett fantastiskt recept. Alla åt, stora och små. Ha en fin dag.

  11. Yasmin says:

    Så otroligt goda 😀 Tack Zeina <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close