Adana kebab

Grillade kebabspett på turkiskt vis. Adana kebab är så gott! Kebaben får en fräsch syrlig smak från sumak och blir kryddig från paprikan, löken, persiljan och vitlöken som mals fint och blandas med färsen. Sumak är en syrlig krydda som görs av röda bär som torkas och mals till pulver, kryddan användas flitigt i Mellanöstern och är en god smaksättning till kebab. Allra godast blir adana kebab när den grillas på grillen men man kan även tillaga spetten i ugn.

6 portioner
800 g lammfärs
1 gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 liten knippe persilja
1 msk sumak
2 tsk pulbiber (turkiska chiliflakes, kan bytas ut mot vanliga chiliflakes eller paprikapulver)
Salt & peppar
TIPS! Du kan tillsätta 1-2 tsk spiskummin i färsen.
Serveringsförslag:
Ezme (turkisk tomatsallad till grillat)
Persiljesallad till grillat
Orientaliskt tunnbröd

FLER GODA KEBABRECEPT HITTAR DU HÄR!

Gör såhär:
Riv löken fint och pressa ur vätska. Kasta vätskan och behåll lökmassan. Kärna ur paprikan och dela i klyftor, skala vitlöksklyftorna och hacka i små bitar. Lägg paprika, vitlök och persilja i en mixer och mixa allting tills det blir finhackat.

Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda ihop köttfärsmeten ordentligt. Trä köttfärsen på grillspett och grilla dem ca 3-4 min på varje sida. Du kan även grilla spetten i ugn på 225° i ca 10-15 min. Grilla gärna även grönsaker bredvid, paprika, tomat och paprika passar till kebaben.

Att tänka på när du grillar spetten på grillen:
1. Använd köttfärs med hög fetthalt, då fäster köttet bättre på spetten.
2. Se till att klämma till färsen ordentligt på spetten, var noga med att det inte finns luftfickor mellan färsen och spettet.
3. Du kan antingen grilla spetten som jag har gjort på bilderna, utan galler eller på ett galler. Om du grillar spetten på galler så ska du inte lägga spettet på kallt galler, för då fastnar kebaben.Värm upp gallret på kolen först innan du lägger på spetten.
Se HÄR! hur jag klämmer fast färsen på spett

 

Join the Conversation

 1. Helen says:

  Vart har du köpt dom grillspetten?

 2. Eva Eriksson says:

  Jag undrar oxå vart man får tag på sådana metallspett

 3. Anonym says:

  Kistagrossen har platta spett

 4. Jag tänkte göra dessa som avlånga köttbullar och steka i smör och olivolja. Några problem med det? Något jag ska tänka på?

 5. Var kan jag köpa spetten?? Jag har letat som en galning men hittar dem inte.

 6. Steve says:

  För de som undrar över var man hittar platta spett så kolla på er lokala orientlivs. Har de inte så brukar de flesta inte vara så svåra att få till att beställa hem. Har de inte platta spett samt vägrar beställa in, så är det ingen orientlivs värd namnet och ni gör bäst att hitta en annan 🙂

  Tips vid grillning utan galler är att vända spetten ofta i början av grillningen för att färsen ska stelna till och minska risken för att den faller av spetten. Kläm åt ändarna av färsen, nästan smeta ut det på spetten, så minskar även det risken för att färsen lossnar.

 7. Jag köpte såna spett på Amazon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close