Lobia Polo- Persiskt ris med gröna bönor och kött

Perserna är kända för sitt ris och de har många fantastiska recept som adas polo och persiskt ris med saffran. Hemligheten bakom deras ris är att främst använda en rissort av bra kvalité (se bild för tips)och sedan blötlägga riset en bra stund för att få bort det mesta av stärkelsen i riset. Detta ger långa och fina riskorn. Lobia polo är en delikatess som kan serveras till vardags eller vid festliga tillfällen. Ett rött och aromatiskt ris med smak av tomat, gröna bönor och kött. Riktigt gott att servera med persisk tsatsiki, mast o khiar och sallad.
Lobia polo
6 portioner Lobia polo
5 dl basmatiris av bra kvalité
400 g lammkött (grytbitar) eller köttfärs (jag använder lammstek)
1 stor gul lök
400 g haricots verts (djupfryst eller färsk)
1 burk krossad tomat (ca 400 g)
2 msk tomatpuré
Ca 4 dl vatten
1 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
Salt & peppar
Citron efter smak
Rapsolja
Servering:
Mast o khiar (persisk tsatsiki) – recept HÄR!
TIPS! Vill du förkorta tillagningstiden på riset kan du använda köttfärs istället för lammköttsbitar.

Gör såhär:
Börja med att skölja riset ordentligt. Lägg sedan i en rymlig skål och låt riset stå i blöt i några timmar, 2-4 timmar. Använder du ett vanligt basmatiris så kan du hoppa över detta moment med att blötlägga riset en lång stund, det kan ge ett grötigt och klibbigt ris.

Skär köttet i små bitar och hacka löken. Värm upp olja i en kastrull och stek löken tills den blir glansig. Vänd i köttet, kanel och gurkmeja. Stek under omrörning tills köttet får färg. Vänd i tomatpuré och fräs lite till. Sila av krossad tomat och häll i tomatjuicen i grytan med köttet och spara tomatbitarna till senare. Tillsätt ca 4 dl hett vatten, salt och peppar. Låt grytan koka upp och sänk sedan värmen, låt köttet puttre underlock tills den blir helt mör, ca 1 timme för lammkött i bitar eller 30 min för köttfärs. Hacka haricots verts till ca 2 cm långa bitar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek dem under omrörning i några minuter. Vänd i tomatbitarna från krossad tomat och fräs lite till. Blanda sedan haricots vertsen med köttet och låt få puttra med i ca 20 min. Om såsen känns för vattnig låter du det koka utan lock. Krydda eventuellt mer och tänk på att ha lite extra salt eftersom såsen ska ge smak till riset också.

Förbered under tiden riset. Sila riset. Koka upp vatten och salt i en rymlig gryta. När vattnet kokar droppar du försiktigt i riset och rör om varsamt. Låt puttra i ca 2 min. Riset ska mjukna en aning men fortfarande ha hård kärna i mitten. Sila av riset skölj under ljummet vatten. Nu har du fått bort det mesta av stärkelsen i riset, riset kommmer att bli jätte luftigt.

Lägg 4 msk olja i botten av en rymlig gryta. Lägg ris och sedan köttsåsen med gröna bönor på. Forsätt varva på samma vis och avsluta med ris. Forma riset till ett “berg” som du jämnar till med en slickepott. Gör 4 hål med undersidan av en slev i riset. Klä grytlocket med en ren kökshandduk. Handduken försluter locket väl och bevarar ångan i grytan. Koka upp grytan på hög värme tills det bildas ånga i grytan och sänk sedan värmen till medelvärme. Låt tillagas långsamt tills riset äe klart utan att den blir överkokt, ca 30-40 min. Ta bort locket blanda riset varsamt med en gaffel. Smaksätt eventuellt med citron om du gillar syra. Servera med masto khiar och en syrlig sallad smaksatt med mynta.

Lobia polo
Hacka grytköttet i bitar och skölj riset ordentligt innan du blötlägger det.
Lobia polo
Stek lök, kött och kryddor. Låt sedan koka i tomatsås tills köttet är mört.
Lobia polo
Stek sedan gröna bönor med tomatkross.
Lobia polo
Koka upp riset i saltat vatten utan att du kokar sönder det.
Lobia polo
Riset ska mjukna lite men fortfarande ha en hård kärna.
Lobia polo
Varva ris och köttgrytan.
Lobia polo
Forma ett berg och gör 3-4 hål med undersidan av en slev.
Lobia polo
Jämna till riset med en slickepott.
Lobia polo
Förslut grytan och låt riset ångas långsamt. Överkoka inte riset.
Lobia polo
Fluffa till riset och blanda det med en gaffel. Redo att serveras!

Lobia polo-2

Lobia polo-4
Servera gärna med masto khiar och sallad. Ljuvligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close