Gratäng/ Huvudrätt/ Vegetariskt

Krämig pastagratäng

Detta är min absolut favorit pastagratäng, den blir riktigt krämig och oemotståndligt läcker. Helt vegetarisk dessutom. En riktig fullträff! Knepet för att få den krämig och är att ha pastavatten i gratängen innan den bakas i ugnen. Aldrig mer en torr pastagratäng.
pa2

Till en mellanstor ugnsform, 8 portioner
500 g pasta
1 pkt krossad tomat
10 st champinjoner
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
Färsk basilika
1 dl vatten
2 msk balsamvinäger
2 msk soya
1 tsk paprikapulver
Salt & peppar
6 dl riven ost ( jag kombinerade riven mozarella tillsammans med riven hushållsost)
Bechamelsås
1 liter mjölk, 3% fetthalt
1 dl vetemjöl
1 krm riven muskonöt
Salt

Gör såhär:
Hacka champinjonerna, lägg sedan i en helt torr och het stekpanna. Fräs dem under ständig omrörning på hög värme tills de mesta av vätskan i champinjonerna har kokats bort och de är helt genomstekta. Ställ åt sidan och förbered tomatsåsen.
Hacka lök och stek i olja några minuter, pressa i vitlöksklyftorna och fräs en stund till. Häll sedan i den krossade tomaten, alla kryddor, hackad basilika, vattnet och lägg ett lock på grytan. Låt puttra i ca 20-30 min.

Förbered under tiden bechamelsåsen.
Blanda alla ingredienser till bechamelsåsen i en kastrull och koka upp under omrörning. När såsen tjocknar sänker du värmen och låter den sjuda 1 minut. Ställ åt sidan.
Koka upp pastan i saltat vatten. Pastan ska vara Al denté och inte helt färdigkokt. Innan du silar av pastan sparar du 2,5 dl av pastavattnet, det ska blandas i gratängen, det gör den extra krämig och du slipper få en torr gratäng.

Värm ugnen till 175°. Häll pastan i ugnsformen, blanda sedan i bechamelsåsen, ca 2 dl av den rivna osten och pastavattnet. Rör om ordentligt. Lägg över tomatsåsen och riven ost. Avsluta med att garnera med lite tomatskivor. Ställ i mitten av ugnen och grädda på 175° i ca 20 min. Höj sedan värmen till 225° och grädda i ytterligare 10-15 min. När du tar ut den från ugnen strör på finhackad basilika. Låt svalna och servera med en god sallad.
pa7pa9
pa10pa11
pa13pa15
pa17pa3
pa1

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply