Krofne- Munkar från Balkan

Luftiga och barnsligt goda munkar gjorda på balkans vis. Dom är så goda att det är OMÖJLIGT att bara äta en! Du kan behålla munkarna neutrala och pudra dem med massa florsocker eller fylla dem med något gott. Krofne kan fyllas med Nutella, sylt eller vaniljkräm. Man kan även doppa dem os sker och kanel eller ringla glasyr över. GOTTIGOTTGOTT!

Ca 35 munkar
25 g jäst
4 dl mjölk
Ca 10 dl vetemjöl
1 dl socker (läs tips nedan)
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
0,5 dl rapsolja
0,5 tsk salt
Fritering:
Neutral olja (tex rapsolja)
Garnering:
Florsocker
TIPS! Om du vill fylla dina munkar så kan du halvera mängden socker. Du kan fylla dem med sylt, Nutella eller vaniljkräm. Du kan även ringla glasyr över munkarna eller doppa dem i kanel och socker.

Gör såhär:
Lös upp jästen i ljummet mjölk. Tillsätt hälften av mjölet, socker, vaniljsocker och salt. Vispa smeten slät och klumpfri med en elvisp. Tillsätt sedan äggen, olja och vispa lite till. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen smidig. Nu blir det svårt att använda elvispen, knåda gärna degen med en bakmaskin eller jobba med en träslev i ca 10 min. Degen ska vara lite kladdig. Mjöla degen och täck sedan bunken med plastfolie och låt jäsa i 45 min i rumstemperatur.

Mjöla bakbordet och höll ut degen. Mjöla degen så blir det lättare att kavla ut den eftersom den är lite kladdig. Kavla ut degen till en stor rund platta som är ca 1 cm tjock. Stansa ut rundlar med ett glas. Täck rundlarna med en bakduk och låt vila i 30 min.

Hetta upp olja till 180°. Fritera 2-3 st munkar åt gången ca 2-3 min på varje sida. De ska få en fin gyllene färg. Tänk på att inte ha för hög värme på oljan, då får degen snabbt färg utanpå och förblir rå i mitten. Låt munkarna rinna av på papper. Fyll dem med något gott eller pudra dem med massa florsocker. Munkarna är allra godast samma dag som de har friterats.

Join the Conversation

  1. Sanaz says:

    Yum! Går det att halvera detta recept och får ett bra resultat? Tänker om de är godast samma dag så är 35st ganska många ☺️

  2. Milla says:

    Hur fyller man dem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close