Himmelskt god cheesecake med jordgubbar. Jag har gjort precis som cheesecaken i mitt recept HÄR! men toppat denna med jordgubbar. Åh så läcker den blev!
Ca 14 bitar cheesecake
Kakbotten:
300 g digestivekex
150 g smör
Fyllning:
800 g färskost
5 st ägg
2,3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk mjöl
2 msk limejuice från en färsk lime (citron funkar också bra)
Topping:
Ca 400 g färska jordgubbar
1 msk vatten
1 msk marsan snabbvispad vaniljpulver
Ca 3 msk jordgubbssylt
Gör såhär:
Börja med att göra kakbotten. Värm ugnen till 175°. Klä botten av en springform, 25 cm, med bakplåtspapper. Mixa kexen till smulor i en mixer, tillsätt smält smör och blanda ihop allting ordentligt. Tryck smulorna i botten och lite upp på kanterna av springormen. Grädda mitt i ugnen i 10 min. Ställ åt sidan.
Förbered fyllningen. Låt gärna färskosten stå i rumstemperatur en stund innan användning, då går det lättare att vispa den slät. Lägg färskosten, vaniljsocker, socker och limejuice i en bunke. Mixa osten slät med elvisp på medelhastighet i ca 2 min. Stoppa vispen och skrapa ner kanterna då och då. Se till att det inte finns några klumpar alls i smeten och vispa inte på för hög hastighet. Du vill inte ha massa luftbubblor i smeten utan bara vispa den så slät som möjligt.
När smeten är slät tillsätter du ett ägg i taget och vispar några sekunder mellan varje ägg. Här ska du inte heller vispa på full hastighet på vispen, vispa långsamt tills du får en slät smet. Tillsätt mjöl och vispa lite till. Häll smeten i springformen över kakbotten, sänk temperaturen på ugnen till 150°. Baka mitt i ugnen i ca 50-55 min, tills kakan har stelnat men fortfarande är lite “dallrig” i konsistensen. Stäng av värmen och öppna ugnsluckan, låt kakan svalna i ugnen i 1 timme utan att du stänger luckan. Detta gör du för att slippa få en spricka i kakan.
Förberedd toppingen. Skiva jordgubbarna i och lägg i en skål. Häll 1 msk vatten över jordgubbarna och rör om. Strö sedan över marsanpulvret och blanda försiktigt. Lägg jordgubbarna jämnt över hela cheesecaken. Pensla jordgubbssylt på jordgubbarna. Täck kakan och låt stelna i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten. Cheesecaken klarar sig fint i kylen upp till 4 dagar.
Åh! Det var längesen jag bakade cheesecake.. det får bli nästa bakning helt enkelt 😀
Jag glömde tillsätta mjöl i fyllningen och de. Är redan i ugnen kan jag rädda den på något sätt