Saftigt bröd med rågmjöl och linfrön

Ett saftigt bröd fyllt med linfrön, solroskärnor, grovt rågmjöl och vetekli. De ska skållas först, vilket ger ett otroligt saftigt och gott bröd. Bästa frukostbrödet som gör susen för magen. Mättande är den också av alla frön och det grova rågmjölet. Dessutom helt mjölkfri, utesluter du pensling med ägg blir det ett veganskt bröd. Du kan antingen göra 2 limpor eller en stor långpanna av degen. Perfekt att kalljäsa över natten och baka ut nästa dag.
Fotor_14450729220411Fotor_144494842333848

2 limpor eller 1 långpanna
Skållning:
2 dl grovt rågmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl havre- eller vetekli (kan bytas ut mot havregryn)
2 dl solrosfrön
5 dl kokhett vatten
1,5 tsk salt
Degen:
30 g färsk jäst eller 2,5 tsk torrjäst
2 dl ljumet vatten
Ca 9-10 dl vetemjöl special
Pensling:
Ägg
Sesam- eller solrosfrön (kan uteslutas)
Veganskt: Uteslut pensling och strö endast mjöl på brödet

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till skållningen och häll över kokhett vatten, blanda väl. Låt stå i 1 timme i rumstemperatur eller några timmar i kylen. Du kan göra skållningen dagen innan brödet ska bakas, håller sig i kylen upp till 10 timmar. Rör ut jästen i ljummet vatten och blanda med skållningen. Tillsätt de övriga ingredienserna till degen. Knåda degen en bra stund, den är ganska kladdig. Mjöla degen och täck bunken med plastpåse, låt jäsa i rumstemperatur i 30 min eller i kylen över natten. Häll sedan ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord och dela den i 2 delar om du vill göra limpor. Ska den bakas i långpanna behåller du den som den är.

Forma degen till 2 limpor-  lägg dem i en brödform eller på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och täck med en bakduk, låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.
Långpanna– klä långpannan med ett bakpapper, tryck ut degen jämnt över hela formen. Mjöla degen ordetnligt och skär ut önskade bitar med en vass kniv. Täck med en plastpåse och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.

Värm ugnen till 225°. Pensla bröden med ägg och strö på fröna, eller hoppa över pensling och strö på vetemjöl istället.Du kan göra ett snitt på limporna med en mycket vass kniv eller behålla dem som de är. Baka mitt i ugnen i ca 15 min på 225°, sänk sedan värmen till 175° och låt dem bakas i ytterligare 25-30 min, brödet i långpannan kan behöva lite kortare tillagningstid än limporna. Låt bröden svalna på ett galler. Om du vill ha en mjuk skorpa täcker du dem med en duk medan de svalnar. Jag gillar mina bröd med hård skorpa så de får svalna utan duken. Servera som frukostbröd eller som tillbehör till maten. Smaklig spis!
Fotor_144477268377649Fotor_14447726166927Fotor_144506759025641Fotor_144477274081948Fotor_144477309562223Fotor_144477324419448Fotor_144507301642774

Join the Conversation

 1. Åh ser så sjukt gott ut!! Undrar bara, kan man byta ut vetemjöl special mot något annat mjöl? T.ex dinkelmjöl eller havremjöl?☺️

  1. Zeina Author says:

   Hej 🙂
   Tack så mycket. Kul! Ja det funkar bra att byta mjölsort 😀 Lycka till /Zeina

 2. Malin says:

  Detta brödet ska jag definitivt baka i veckan 😀
  Men undrar hur länge brödet håller sig färskt!?

  1. Zeina Author says:

   Den håller sig i ca 3-4 dagar. Jag brukar frysa in hälften i skivor, bara att värma några sekunder i brödrosten eller i micon 🙂 Lycka till, hoppas att du blir nöjd med resultatet /Zeina

 3. Sofia says:

  Hej Zeina! Brödet blev väldigt gott och mättande men jag hade lite problem med att knåda degen. Degen var så lös så jag fick ta ett par deciliter extra mjöl men sen vågade jag inte ta mer ifall det skulle bli för torrt. Det var dock fortfarande svårt att knåda degen utan maskin eftersom degen fastnar på händerna och i bunken. Har du något tips?

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Det stämmer, degen är ganska kladdig. Det ska den vara för att få bäst konsistens på brödet. Du får arbeta degen med en slev eller bakmaskin, den är nog lite svår att knåda för hand 😀

 4. Anonym says:

  Hej Zeina!

  Jättegott bröd. Gjorde min i långpanna med sesamfrön. Vilka bra tips du ger, med bilder som beskriver hur du tänker. // ❤️❤️

 5. Ser så gott ut! Tänkte försöka göra den glutenfri men undrar om det kanske blir mer saftigt med mjölk än vatten?

 6. Petra Rydgren says:

  Tack för ett mycket bra recept!
  Jag kompletterade med 1 msk honung och bytte ut solroskärnorna mot pumpafrön. Det blev ett fantastiskt vackert, saftigt och gott bröd.

 7. Malin says:

  Tack för ett bra och enkelt recept! Blev jättegott!

 8. Glömde saltet:-D, men d blev väldigt gott bröd ändå, och saftigt. Kommer def. baka igen.

 9. Sanna says:

  Hur gott som helst!! (Bara det att det tar en stund att baka. Absolut enda ”nackdelen”. Men det är väl det som också gör brödet så gott antar jag. )

 10. Vet inte vad vi gjorde för tokigt när degen inte blev kletig, snarare åt det andra hållet. Brödet blev fortfarande gott, men kunde varit mer luftigt. Vi måste ju prova igen en annan gång och se om det blir annorlunda då.

 11. Camilla says:

  Bakar ofta detta bröd i långpanna, men med fullkornsvetemjöl special istället. Är lite förvirrad på jästiden när det står låt den vara och jäs 1 h och sedan ytterligare 1h på plåten. Jag tyder det som 1h i burken och 1h på plåten. Gör så varje gång men har börjat undra om det är rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close