Afrika/ Bakverk/ Buffé/ Färs/ Piroger

Västafrikanska Meat pies

Frasiga och läckra västafrikanska minipajer med köttfärsfyllning. Små handpajer formade som piroger gjorda på en enkel deg som varken behöver jäst eller lång jästtid. Degen påminner om pajdeg, frasig med mycket smör. Dessa godbitar kan avnjutas som en hel måltid eller som tillbehör vid maten. Du kan frysa in pirogerna ogräddade. Tänk på att inte lägga dem tätt ihop så den inte fastnar i varandra när du ska frysa in dem. Lägg på en bricka eller stor plastburk med bakplåtspapper emellan. När du sedan blir sugen på meat pies lägger du dem på en plåt med bakplåtspapper och bakar direkt i ugnen. Du behöver inte tina upp dem först.

För mer matinspo kika in hos mig på Instagram HÄR och Facebook HÄR

Ca 24 mellanstora piroger
Degen:
8 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
200 g rumsvarmt smör
1 ägg
Ca 1,5 dl mjölk
Fyllning:
300 g köttfärs
1 gul lök
2 mellanstora potatisar
2 mellanstora morötter
1 tsk torkad timjan
1 tsk gul curry
2 tsk chili- eller paprikapulver
Salt & peppar
Olja till stekning
1 msk vetemjöl
0,5 dl vatten
Pensling:
1 uppvispat ägg

Fler läckra recept på piroger (klicka på namn för att komma till recept)
Latinamerikanska empanadas, afghanska bolani, syrianska & kurdiska shamborek, mellanösterns sambosek, georgiska khacahpuri och klassiska köttfärspiroger

Gör såhär:
Börja med degen
. Lägg mjöl, bakpulver och salt i en bunke och blanda. Tillsätt rumstempererat smör som du har skärt i kuber, nyp ihop och blanda allting tills du får en smulig deg. Detta kan du göra med händerna eller i en bakmaskin. Tillsätt sedan ägget och börja med 1 dl mjölk. Arbeta snabbt ihop degen, om den känns för torr kan du tillsätta mer mjölk. Överarbeta inte degen, så fort den känns smidig är den klar. Den ska inte kännas kompakt och smulig eller kladdig, utan lättarbetad och smidig. Plasta in degen och förvara i kylen.

Fyllningen. Skala och hacka lök, morot och potatis i små tärningar. Hetta upp olja i en stekpanna, stek lök och morot under omrörning tills de mjuknar lite. Vänd i köttfärsen och stek tills den börjar få färg. Vänd i potatis, alla kryddor och fortsätt stek under omrörning tills morot och potatis mjuknar. Blanda 1 msk mjöl och 0,5 dl vatten i ett glas, rör runt tills mjölet löses upp. Häll smeten över fyllningen och blanda samtidigt. Fräs fyllningen i 3-4 min. Smeten häller man i fyllningen för att den inte ska kännas smulig och torr, den binder ihop fyllningen. Låt färsen svalna.

Värm ugnen till 200°. Häll ut degen på mjölat bakbord och kavla ut den tunt. Stansa ut rundlar med ett glas, du väljer själv hur stora du vill ha dina piroger. Jag använde en stor tekopp.Täck rundlarna med bakduk, annars torkar den ut, och samla ihop överflödig deg och täck med plast. Lägg fyllning i varje pirog och vik, tryck ihop kanterna ordentligt med en gaffel. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och baka mitt i ugnen tills de blir gyllene, ca 20 min. Servera gärna nybakade och varma.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply