Köttfärspiroger

Saftiga och goda köttfärspiroger. Ladda frysen med dessa eller ta med på utflykten. Lika goda att laga med kött- eller vegofärs! (Detta är ett gammalt recept på bloggen från 2015 som jag har uppdaterat med nya bilder)

18 st köttfärspiroger
Degen:
30 g färsk jäst (lite mer än en halv jäst)
3 dl ljummen mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
Ca 8 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllningen:
350 g köttfärs eller veggiefärs
1 gul lök. fihackad
1 morot, riven
400 g krossad tomat
0,5 dl chilisås
1 msk torkad oregano
1 msk soja
3/4 tsk curry
2 tsk paprikapulver
Salt & peppar
200 g riven ost
Pensling:
Ägg
3

Gör såhär:
Fyllningen: Hetta upp olja i en stekpanna , fräs lök och morot mjuka. Tillsätt köttet/qourn, kryddorna och stek tills köttet är genomstekt. Häll i chilisåsen, krossad tomat och låt koka under lock i ca 15 min (tills morot och lök är helt mjuka). Ta bort locket och låt puttra i ca 15 min till. Såsen ska inte vara vattnig, låt det mesta av vätskan koka bort. Rör om då och då, smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Ställ åt sidan och låt kallna innan du fyller pirogerna.

Degen: Lös upp jästen med ljummen mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och knåda en bra stund till en smidig deg. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme eller i kylen över natten. Lägg upp degen på mjölad bakbord och tryck ut ca 18 bollar. Täck med bakduk och låt vila i 15 min.

Kavla ut en ca 12-15 cm rund platta. Lägg ca 1,5 msk fyllning på degen och strö lite riven ost på fyllningen. Nyp ihop kanterna ordentligt för en öppen pirog. Vill du stänga pirogerna viker du ihop degen, nyp till kanterna med en gaffel. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt vila i 20 min. Värm ugnen till 200°.
Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 12 min. Ta ut, täck med bakduk och låt svalna. Funkar utmärkt att frysas in och håller sig i frysen upp till 3 månader.

Join the Conversation

  1. Sanya says:

    Hej Zeina,
    Jag bor I England här e de nästan omöjligt att få tag på färsk jäst. Går de bra att använda torr jäst istället? Hur många tsk? TAck

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Det funkar jättebra med torrjäst. Då kan du ta 2,5 tsk torrjäst. Lycka till 😀

    2. Daniel Karlsson says:

      Fråga i butik dom har oftast som dom skär upp hur mycket du behöver annars.

  2. Randa says:

    Hej,

    Ville bara inflika med min erfareneht av torrjast som boende i Australien dar jag foljer foljande ekvation
    50 gram farskjast = 17.5 gram torrjast = 5 tsk torrjast

    Sa for 30 gram ta garna 3 fyllda tsk torrjast, annars ar risken att pirogerna blir ratt sa torra – formodligen skiljer det sig lite mellan UK/Australien och Sverige nar det galler torrjast baserat pa min egen erfarenhet. Annars ar de sa goda, ska baka de ikvall!
    Tack Zeina 🙂

  3. Kan man använda vatten istället för mjölk till degen ?

    1. Zeina Author says:

      Det kan man men då blir de inte lika mjuka 😀

  4. Ellaf says:

    Gjorde detta idag. Degen var jätte mjuk och god. Smakar som libabröd restaurangen hos mig idag

  5. Carin says:

    Supergod och mjuk deg! Jag gjorde fyllning på Anammafärs och skippade curry och ost då jag har några som är riktigt kräsna här hemma och jag hade ingen chilisås men jag tog tomatpuré och chilikrydda istället! Så goda och lätta att göra!!

  6. Helt supergoda!
    Gjorde dessa igår, både vegetariska och med köttfärs och de blev helt magisk goda. Detta kommer bli en storfavorit i hushållet.

  7. Erika says:

    Kan man byta ut en del av vetemjölet till annat mjöl tro? Graham, råg?

  8. Linda says:

    Tack snälla du för ett toppenrecept, som vanligt hos dig <3 Kollar alltid dina recept först när jag letar något och har aldrig misslyckats eller blivit missnöjd!! Så tusen tack för allt ditt jobb du lägger ner!

  9. Hej!
    Skall det vara ägg i degen eller endast till pensling?

  10. Johan says:

    Goda. Var skeptisk till curryn först men det gav ett litet sting och en bra smak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close