Buffé/ Kött/ Piroger/ Vegetariskt

Köttfärspiroger

Mjuka och goda köttfärspiroger. Ladda frysen med dessa eller ta med på utflykten. Jag gör mina med veggiefärs, blir super gott. De blir lika goda med vanlig färs också.
2

18 st köttfärspiroger
Degen:
30 g färsk jäst (lite mer än en halv jäst)
3 dl ljummen mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
Ca 8 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllningen:
350 g köttfärs eller veggiefärs
1 gul lök. fihackad
1 morot, riven
400 g krossad tomat
0,5 dl chilisås
1 msk torkad oregano
1 msk soja
3/4 tsk curry
2 tsk paprikapulver
Salt & peppar
200 g riven ost
Pensling:
Ägg
3

Gör såhär:
Fyllningen: Hetta upp olja i en stekpanna , fräs lök och morot mjuka. Tillsätt köttet/qourn, kryddorna och stek tills köttet är genomstekt. Häll i chilisåsen, krossad tomat och låt koka under lock i ca 15 min (tills morot och lök är helt mjuka). Ta bort locket och låt puttra i ca 15 min till. Såsen ska inte vara vattnig, låt det mesta av vätskan koka bort. Rör om då och då, smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Ställ åt sidan och låt kallna innan du fyller pirogerna.

Degen: Lös upp jästen med ljummen mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och knåda en bra stund till en smidig deg. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme eller i kylen över natten. Lägg upp degen på mjölad bakbord och tryck ut ca 18 bollar. Täck med bakduk och låt vila i 15 min.

Kavla ut en ca 12-15 cm rund platta. Lägg ca 1,5 msk fyllning på degen och strö lite riven ost på fyllningen. Nyp ihop kanterna ordentligt för en öppen pirog. Vill du stänga pirogerna viker du ihop degen, nyp till kanterna med en gaffel. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt vila i 20 min. Värm ugnen till 200°.
Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 12 min. Ta ut, täck med bakduk och låt svalna. Funkar utmärkt att frysas in och håller sig i frysen upp till 3 månader.
7810

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply
    Sanya
    22/10/2016 at 17:09

    Hej Zeina,
    Jag bor I England här e de nästan omöjligt att få tag på färsk jäst. Går de bra att använda torr jäst istället? Hur många tsk? TAck

    • Reply
      Zeina
      24/10/2016 at 14:58

      Hej,
      Det funkar jättebra med torrjäst. Då kan du ta 2,5 tsk torrjäst. Lycka till 😀

  • Reply
    Randa
    30/12/2016 at 03:28

    Hej,

    Ville bara inflika med min erfareneht av torrjast som boende i Australien dar jag foljer foljande ekvation
    50 gram farskjast = 17.5 gram torrjast = 5 tsk torrjast

    Sa for 30 gram ta garna 3 fyllda tsk torrjast, annars ar risken att pirogerna blir ratt sa torra – formodligen skiljer det sig lite mellan UK/Australien och Sverige nar det galler torrjast baserat pa min egen erfarenhet. Annars ar de sa goda, ska baka de ikvall!
    Tack Zeina 🙂

  • Reply
    Sara
    22/02/2017 at 14:26

    Kan man använda vatten istället för mjölk till degen ?

    • Reply
      Zeina
      03/03/2017 at 13:00

      Det kan man men då blir de inte lika mjuka 😀

  • Reply
    Ellaf
    08/02/2019 at 16:57

    Gjorde detta idag. Degen var jätte mjuk och god. Smakar som libabröd restaurangen hos mig idag

  • Reply
    Carin
    28/05/2019 at 20:27

    Supergod och mjuk deg! Jag gjorde fyllning på Anammafärs och skippade curry och ost då jag har några som är riktigt kräsna här hemma och jag hade ingen chilisås men jag tog tomatpuré och chilikrydda istället! Så goda och lätta att göra!!

  • Reply
    Sara
    05/08/2019 at 10:28

    Helt supergoda!
    Gjorde dessa igår, både vegetariska och med köttfärs och de blev helt magisk goda. Detta kommer bli en storfavorit i hushållet.

  • Reply
    Erika
    31/10/2019 at 19:55

    Kan man byta ut en del av vetemjölet till annat mjöl tro? Graham, råg?

  • Leave a Reply