Pulled birria tacos

Birria tacos ligger långt upp på vår topplista som favoriträtter här hemma. Idag testade jag att förenkla processen lite och laga “pulled birria” där köttet sköter sig själv i ugnen några timmar medans jag i lugn och ro förbereder tillbehören. Den gjorde succé och det var så enkelt att laga birrian i ugnen. Jag mixade ihop såsen kvällen innan och tidigt på morgonen hällde jag såsen över köttet och sen skjuts in i ugnen. Lagom till lunch eller kvällens middag står rätten klar och redo för servering. Om du vill kan du laga birrian på låg värme i ugnen över natten. Recept på traditionell birria hittar du HÄR!

6 portioner
1,5 kg högrev
4 st torkade chipotlechili
4 st torkade anchochili
2 gula lökar
8 vitlöksklyftor
800 g krossad tomat 
3 msk tomatpuré
2 msk vinäger (använd valfri sort, jag tog vitvins vinäger)
4 dl kokhett vatten
Rapsolja till stekning
Kryddor:
1 msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad mejram
2 tsk torkad timjan
1,5 tsk ingefärapulver
2 kanelstänger 
4 st lagerblad
3 st buljongtärningar eller 3 msk fond (använd grönsak- eller köttsmak)
Salt & peppar

Serveringsförslag:
14-16 st mellanstora tortillabröd
Mexikansk majssallad- recept HÄR!
Riven ost
Lime
Rödlök
Koriander

Gör såhär:
Kärna ur chilin, lägg i en skål, täck med ca 4 dl kokhett vatten. Låt stå i 30 min. Under tiden kan du förbereda resten av ingredienserna. Efter att chilin har legat i blöt och mjuknat mixar du den slät med vätskan den har legat i.

Lägg lök och vitlök i en mixer eller blender, mixa fint. Tillsätt sedan alla kryddor, krossad tomat, tomatpuré, alla kryddor förutom lagerblad och kanelstänger och mixa allting. Blanda ihop den mixade chilin med tomatmixen.

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Lägg köttet i en värmetålig gryta, gärna gjutjärnsgryta. Häll över tomatsåsen, tillsätt lagerblad, kanelstänger, tillsätt ca 4 dl vatten, ringla ca 3 msk rapsolja över. Täck grytan med ett lock, lägg på en ugnsplåt och tillaga på nedersta delen av ugnen. Tillaga i ca 3-4 timmar, tills köttet är helt mört. Om du vill tillaga köttet långsamt över natten värmer du ugnen till 100° och har grytan inne i 8-10 h.

Ta ut grytan från ugnen och låt svalna lite. Lyft upp köttbiten från grytan och lägg på ett fat. Ringla lite sås över och dra isär köttet med två gafflar tills du får strimlor. Ta undan mer än hälften av tomatsåsen och blanda ihop med pressad lime, finhackad rödlök och koriander, spara detta till servering. Den resterande tomatsåsen ska du doppa tortillabröd i.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme om du vill tillaga birrian i ugnen eller värm en stekpanna med rapsolja. Doppa tortillabrödet i såsen och lägg på en skärbräda. Lägg strimlad birria   på tortillan, strö ost över och vik ihop till en halväme, Lägg antingen på en plåt med bakplåtspapper och tillaga krispig mitt i ugnen i ca 12 min eller stek 1 min på varje sida. Servera birrian med såsen du blandade tidigare och njut! 

Join the Conversation

  1. Anonym says:

    Hej Zeina!
    Du har skrivit “: Häll över tomatsåsen, tillsätt lagerblad, kanelstänger, tillsätt vatten, ringla rapsolja över.”
    Hur mycket vatten tillsätter du här?
    Gott nytt år!!

  2. Sara Ekstrand says:

    Hej Zeina,
    jag är så sugen på att testa Pulled birriga tacos. Dessvärre tål min man varken chili eller vitlök. Tror du det blir jättemysig om jag bara utesluter ser och i övrigt följer receptet? Har ju tvingats vänja mig vid mat utan chili och vitlök trots att jag själv gillar det jättemycket. Heinz chilisås är det starkaste han klarar av, men det är inte direkt jämförbart hör misstänker jag.
    Hälsningar Sara

    1. Anonym says:

      Hej, jag hade ingen chili hemma (ingen kanel heller för den delen) och lagade maten utan det. Var poppis här hemma för alla

  3. Sara Ekstrand says:

    Hej Zeina,
    jag är så sugen på att testa Pulled birria tacos. Dessvärre tål min man varken chili eller vitlök. Tror du det blir jättemesigt om jag bara utesluter det, men i övrigt följer receptet? Har ju tvingats vänja mig vid mat utan chili och vitlök trots att jag själv gillar det jättemycket. Heinz chilisås är det starkaste han klarar av, men det är inte direkt jämförbart här misstänker jag.
    Hälsningar Sara

  4. Kristin Andreassen says:

    Hei!
    Takk for fantastiske oppkrifter. Denne vil jeg prøve 🙂 Hva er det du serverer sammen med dette? Det du har på tallerkenen sammen med birriga og saus? Gjerne link til oppskift 🙂

    1. Anonym says:

      Beklager, så nå at det lå link til maissalaten.

  5. lizzie says:

    Vad är det för majssallad du har vid sidan? Skulle vilja ha recept på den, ser jättegod ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close