Msemen- Nordafrikanska mannagrynspannkakor

Msemen, även kallade rghaif, är nordafrikanska pannkakor som påminner lite om tunnbröd. Luftiga, mjuka, frasiga och läckra. Pannkakorna kan avnjutas som frukost med klassiska pannkakstillbehör eller som bröd vid en gryta. Tekniken man använder för att forma pannkakorna fick mig att tänka på thailändska pannkakor, roti.  Så goda! Jag har länkat till recept på roti nedan.

10 st msemen
Degen:
5 dl vetemjöl
2 dl mannagryn (läs tips nedan)
Ca 2-3 dl vatten (läs tips nedan)
1 tsk salt
0,5 tsk torrjäst
Pensling:
Ca 50 g smör
Ca 3 msk rapsolja
3-4 msk mannagryn till vikning av pannkakorna
Serveringsförslag:
Honung, smör, marmelad, sylt eller annat gott som du gillar att toppa din pannkakor med.
Kan även serveras som bröd vid en gryta.

TIPS! Jag har använt riktigt finmald mannagryn som hittas främst i livsmedelsbutiker som säljer produkter från Mellanöstern. Det är mycket lättare att göra deg av finmald mannagryn eftersom den inte smular sig lika lätt som den lite grövre mannagrynen som hittas i de flesta mataffärer. Det går dock alldeles utmärkt att använda “vanlig mannagryn”. Det du måste tänka på är att justera mängden vätska efter konsistensen på degen. Det är svårt att ge exakta mått utan här måste du gå på känsla. Degen ska vara kladdig och fastna på fingrarna när du precis har knådat ihop den. Men den får inte vara så kladdig att det inte går att jobba med den.

Recept på thailändska roti hittar du HÄR!

Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienser till degen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten i omgångar samtidigt som du arbetar degen. Jobba gärna med en bakmaskin. Du tillsätter så mycket vatten som det behövs för att få till en kladdig men samtidigt smidig deg. Om degen blir för kompakt kommer det att bli svårt att forma och vika pannkakorna. Tänk även på att mannagrynen kommer att svälla upp lite och suga åt sig vätska när degen sedan får vila. Arbeta degen i minst 10 min. Täck degen med plast och låt vila i 10 min. Häll sedan degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i 10 bitar som du formar till bollar och lägger på en bricka. Plasta in och låt vila i rumstemperatur i 30 min.

Värm smöret nån sekund i micron tills den mjuknar utan att den smälter helt. Lägg olja i en skål och mannagryn i en annan skål. Pensla bakbordet med olja, ta en degboll och tryck ut den till en rund och tunn platta med fingrarna. Pensla ovansidan med smör, strö över lite mannagryn och vik sedan ihop plattan till ett fyrkantigt paket (se bilderna nedan). Platta ut den ihopvikta degen med händer. Pensla degen lite lätt med smör på båda sidorna. Hetta upp en torr stekpanna och stek pannkakan ca 3-4 min på varje sida. Pannkakorna är allra godast nystekta och varma.

Join the Conversation

  1. marrakech says:

    testat det gotttt, påminna mig hemma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close