Abgoosht- Iransk soppa med lamm och bönor

Abgoosht är en av Irans mest populära maträtter. En helt fantastiskt soppa med lammkött, kikärtor, bönor och annat gott. Traditionellt brukar grönsakerna och bönorna mosas lite lätt när man har kokat klart allting. Men jag gillar att behålla min soppa precis som den är utan att mosa. Hur man än väljer att göra så är smakerna ljuvliga!

6 portioner
600 g lammkött med ben
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 st lagerblad
3 st torkade lime
Ca 5 mellanstora potatisar
3 st tomater
3 msk tomatpuré
400 g kokta kikärtor
400 g kokta vita bönor
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk kanel
Salt och peppar
Liten knippe färsk koriander till garnering (kan uteslutas eller ersättas med mynta eller persilja)
Ca 1,5 l vatten
Serveringsförslag:
Taftoon- persiskt tunnbröd
Lättbakat orientaliskt tunnbröd
Barbaribröd

Citron, färska örter och lök

Gör såhär:
Hacka köttet i bitar, skär löken i små klyftor, gör 2-3 st hack i limen med en kniv, grovhacka vitlök. Lägg köttet i en gryta och häll över vatten. Koka upp skumma av och tillsätt sedan, lök, vitlök, lagerblad, torkad lime, salt och peppar. Låt köttet koka under lock tills det är färdigkokt, ca 1,5 h. Skala och skär potatisarna i halvor, hacka tomat i klyftor. Vänd ner potatisarna, gurkmeja, kanel i grytan och låt allting få koka med i 10 min. Tillsätt sedan tomatpuré, tomat, kikärtor och bönor. Låt soppan koka under lock i ca 20-30 min. Späd eventuellt ut med mer vatten vid behov. Garnera med koriander.

Du kan servera soppan som jag har gjort, precis som den är med bröd, färska örter och lökklyftor bredvid. Eller så kan du sila av soppan, ta tillvara på buljongen. Plocka bort lime, lagerblad och ben från soppan. Mosa grönsakerna lite lätt med en potatisstöt. Lägg de mosade grönsakerna i en skål, buljongen i en annan skål. Bryt bröd i bitar, lägg på en tallrik, ringla buljong över, toppa med de mosade grönsakerna och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close