Faloodeh- Iransk isglass med nudlar

Faloodeh är en iransk delikatess. Krispiga risnudlar och isglass med smak av rosenvatten och lime. Fantastisk gott och fräscht, speciellt när man serverar det med krämig saffransglass.

6-8 portioner
3 dl socker
5 dl vatten
Saften från 1 lime
1 msk rosenvatten
150 g tunna risnudlar
Serveringsförslag:
Saffransglass med pistage

Gör såhär:
Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning, när sirapen börjar koka sänker du värmen till medevärme. Låt sirapen småkoka samtidigt som du rör om i ca 3-4 min. Dra bort från värmen och låt svalna. Vänd sedan i rosenvatten, juice från 1 lime och blanda. När sirapen har svalnat häller du den i en skål och sedan in i frysen. Tänk på att inte lägga sirapen i för liten skål, för då blir det jobbigt när du ska blanda senare.

Efter ca 1 timme kommer sirapen börja stelna och sockerkristaller bildas på insidan av skålens kanter. Rör runt i sirapen med en gaffel, gör det med jämna mellanrum under tiden den stelnar i frysen, det tar ca 3-4 timmar för sirapen att stelna. Konsistensen på isglassen ska bli som en slush.

Koka upp vatten i en kastrull och lägg i nudlarna. Låt nudlarna koka tills de mjuknar, ca 3-4 min. Sila av nudlarna och skölj i kallt vatten. Klipp nudlarna med en sax, tills de blir ca 2 cm. Vänd ner nudlarna i “slushen”. Låt stelna i frysen. Servera som glass. Toppa med bär eller servera med saffransglass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close