Grekiska biffar som ugnsbakas och sedan vänds i en god tomatsås. Gott att servera med ris. Traditionellt innehåller tomatsåsen även rödvin, jag kör utan. Ha det i din sås om du vill det. Biffarna är enkla att smaksätta efter smak, ha i de örter du tycker om eller har hemma. Färska, frysta eller torkade örter funkar strålande!
4-6 portioner
Biffarna
800 g köttfärs av valfri sort
0,5 dl ströbröd
2 st vitlökslyftor
1 ägg
2 tsk torkad oregano eller mynta (jag tar oregano)
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
Salt & peppar
Olivolja
Tomatsås:
1 röd eller gul lök
2 vitlöksklyftor
2 frp krossad tomat (à ca 400 g)
1 tsk spiskummin
2 st lagerblad
Salt och svartpeppar
Olja till stekning (raps eller olivolja)
Serveringsförslag:
Ris
Färsk oregano eller persilja till garnering (valfritt)
Recept på turkisk izmir köfte hittar du HÄR!
Gör såhär:
Börja med tomatsåsen. Hacka lök i små tärningar. Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter eller i en gryta. Stek löken tills den får färg. Vänd i vitlök och stek lite till. Tillsätt övriga ingredienser och låt sedan såsen puttra under låg på medelhög värme i ca 30 min. Späd eventuellt ut med lite vatten om såsen känns för tjock. Under tiden såsen puttrar kan du förbereda biffarna.
Värm ugnen till 200°, över och under värme. Blanda köttfärs, riven eller pressad vitlök, oregano eller mynta, kanel, spiskummin, ägg, ströbröd, salt och peppar i en bunke. Blanda färsen ordentligt. Fukta händerna och forma avlånga biffar. Lägg på en plåt, ringla lite olivolja över och tillaga sedan mitt i ugnen i ca 12-15 min. Tills biffarna får en fin yta.
Ta ut biffarna från ugnen, vänd sedan försiktigt ner biffarna i tomatsåsen. Låt puttra under lock i ca 15 min. Servera med ris och njut!
Titta gärna lite på skriv ut funktionen… 🙂