Kafta bel sonije med mycket grönsaker

Denna rätt brukade min mamma laga ofta när jag var barn. En god gryta som tillagas i ugn och serveras med ris och sallad. Jag älskar kafta bel sonije och här har jag gjort min twist på den. Den traditionella vaöiematen på karta bil sonie hittar du HÄR!

1 långpanna, ca 6 portioner
Köttfärs:
1 kg köttfärs (valfri sort, jag har nötfärs)
Ca 2 dl finhackad persilja
1 lök
1,5 tsk sju kryddor- recept HÄR! om du vill göra egen mix
1 tsk paprikapulver
Salt och peppar
Topping:
Ca 5 st fasta potatisar
2-3 st tomater
2 rödlökar
2-3 st sivri (kan ersättas med färs chili eller 1 grön paprika)
Tomatsås:
5 msk tomatpuré
Ca 8 dl vatten
1 tsk sju kryddor
1,5 tsk salt (gärna örtsalt) eller 1 grönsaksbuljontärning
TIPS! Du kan krydda färsen med dina favoritkryddor om du inte vill ha i sju kryddor.
Serveringsförslag:
Ris med vermicelli- recept HÄR!

Gör såhär:
Skala och skär potatisarna i skivor. Fritera potatisskivorna gyllene och låt rinna av på papper. Hacka tomat i tärningar. Hacka paprikan i skivor om du använder det. Hacka lök i klyftor, Blanda ihop alla ingredienser till färsen. Platta ut hela färsblandningen till en stor platta som täcker en hel långpanna. Lägg potatisskivor på, strö tomaterna över, toppa med sivri, paprika eller chili och lökklyftorna.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Späd ut tomatpuré med hett vatten och smaka av med salt eller buljong och svartpeppar. Häll tomatsåsen i långpannan över färsen och grönsakerna. Strö sedan en nypa sju kryddor över tomatsåsen. Ta in plåten mitt i ugnen. När tomatsåsen börjar puttra (brukar ta ca 10 min) sänker du värmen till 200°. Låt tillagas i ca 15 min. Servera med ris och sallad.

Join the Conversation

  1. Gott

  2. Camilla Kjerf says:

    Galet gott! Min twist på rätten var att jag använde mig av älgfärs och lade till pressad vitlök i färssmeten. I såsen hade jag 1 tsk sumak och chiliflakes.
    Min man som är mycket konservativ i sin smak älskade rätten

  3. Det var gott men lite för rinnigt för min smak. Hur löser man det? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close