Lohikeitto- Finsk fisksoppa

Lättlagad fisksoppa från Finland. Krämig med smak av dill och lax. Ingredienserna är få och hela soppan gör du på ett kick. Om du även vill ha torsk i soppan funkar det strålande att mixa med laxen.

4 portioner
600 g laxfilé (du kan öka mängden till 800 g om du vill ha soppan matigare)
1 purjolök
500 g fast potatis
3 st morötter
1 knippe dill
2 st fiskbuljongtärningar
3 dl grädde
Ca 1 liter vatten
Smör eller rapsolja till stekning
Salt & svartpeppar
Citron till servering

Gör såhär:
Hacka laxen i stora kuber. Skala morot och potatis. Hacka morot i slantar (ej för tunna) och potatis i tärningar. Hacka purjolöken i tunna skivor. Finhacka dillen.

Hetta upp smör eller olja i en gryta. Stek purjolöken glansig under omrörning. Vänd i potatis och morot, fräs lite till. Tillsätt kokhett vatten, smula i buljong och ha i dillen. Låt soppan koka upp, sänk sedan värmen till medelvärme och låt soppan koka under lock i ca 12 min. Tills grönsakerna mjuknar utan att dom kokas sönder.

Häll i grädde och låt puttra i 3-4 min till utan lock. Vänd i laxen och dra bort från värmen. Låt soppan stå i ca 5-6 min. Smaka av med salt och peppar. Pressa över citron vid servering och njut!

Join the Conversation

 1. va pinsam. Tror Zeina vet bättre. Finns många olika recept på laxsoppa.

 2. Om du vill pröva mera finska recept så tipsar jag om:
  Karjalanpaisti (karelsk köttgryta)
  Karjalanpiirakka (karelska piråger)
  Poronkäristys (renskav)
  Rahkapiirakka (paj med kvarg och bär)

  Älskar din blogg!!

 3. Det här är den godaste fisksoppan i hela världen. Det finns mycket gott i det finska köket som förtjänar en plats på din fantastiska blogg. De av Anna nämna recepten är värda att testa. Till påsken passar en kvargpaj med aprikoser. Och man kanske vill testa en finsk variant av semla med god sylt i stället för mandelmassa som cirka hälften av oss finländare föredrar framför kreationen med mandelmassa som 50% favoriserar. Jag vet att laxsoppan är recept nr 2 från Finland på bloggen. Nr 1 var Åländsk pannkaka. Åland hör inte till Sverige. Jag förstår att hela världen är full med goda recept men tycker ändå att det östra grannlandet blivit lite styvmoderligt behandlat.

 4. Mirella says:

  Jag brukar ha i 1-2 lagerblad så gjorde mamma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close