Kokt torsk med äggsås, potatis och ärtor. En festlig och läcker rätt som du snabbt slänger ihop. En riktigt klassiker.
Kokt torsk med äggsås, 6 portioner
2 förpackningar djupfryst torskblock av god kvalité eller 6 st torskfiléer
2 fiskbuljongtärningar
5 st pepparkorn
Ca 1,5 liter vatten
Några droppar citronsaft.
Gör såhär:
Skär torskblocken i portionsbitar, funkar bra om de fortfarande är lite djupfrysta då går det enklare att skära dem. Ett block kan skäras i tre bitar.
Koka upp vatten i en vid kastrull, smula i buljongen, lägg i pepparkornen och pressa i citronsaften. Lägg försiktigt i torskbitarna, 2-3 st i taget, och låt sjuda i ca 5 min. Är du osäker på om fisken är klar så kan du titta i mitten av fisken, köttet ska vara helt vitt.
Äggsås
2,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning (inte hela om du är känslig för salt)
2 msk vetemjöl
1 liten bunt hackad persilja
2 hårdkokta ägg
Gör såhär:
Koka upp grädde, mjölk, buljong och mjöl under omrörning. Låt sjuda på svag värme 2-3 min. Ta bort från värmen och blanda försiktigt i den hackade persiljan och äggen. Servera med kokt torsk, ägg och potatis.