Afrika/ Ägg/ Färs/ Gratäng

Bobotie- Sydafrikansk köttfärsgratäng serverad med ris

Lättlagad och mycket god sydafrikansk köttfärsgratäng med smak av curry och chutney. Bobotie serveras gärna med gult ris eller bröd. Gratängen kan tillagas på olika sätt, man kan tillsätta sultarussin, torkad aprikos eller nötter. Ljuvlig!
4-6 portioner
2 skivor vitt bröd
2 dl mjölk
800 g köttfärs
2 st gula eller röda lökar
3 st vitlöksklyftor
0,5 dl mangochutney eller persikochutney (även aprikosmarmelad funkar bra)
2 tsk curry
2 tsk chili- eller paprikapulver
0,5 tsk gurkmeja
3-4 st lagerblad
3 st ägg
Salt & peppar
Olja och smör till stekning
Valfri tillsättning:
1 dl skalade mandlar
1 dl sultanrussin (jag körde utan sultanrussin)

Serveringsförslag:
4 portioner gult ris
4 dl basmatiris
50 g smör
2 tsk gurkmeja
1 st grönsaksbuljong
0,5 tsk salt
6 dl kokhett vatten

Gör såhär:
Skär bort kanterna på brödskivorna, skär brödskivorna i tärningar. Blanda mjölk och bröd, låt stå i ca 20 min. Hacka lök i tärningar, finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp olja och en klick smör. Stek löken tills den får färg. Vänd i köttfärs, vitlök, curry, chilipulver, gurkmeja, salt och peppar. Stek under omrörning tills färsen får färg. Hacka mandlarna och vänd ner i färsen. Tillsätt sultanrussin och chutney, stek lite till. Krama ur mjölken från bröden, bevara mjölken till senare, vänd ner det uppsvällda brödet i färsen och stek lite till.

Värm ugnen till 175°. Lägg köttfärsen i en ugnsform. Platta och jämna till färsen i formen. Garnera med lagerblad. Vispa äggen och mjölken. Häll äggstanningen över färsen. Baka mitt i ugnen i ca 35-40 min. Servera gärna med gult ris, sallad och chutney.

Gult ris. Tvätta riset och låt rinna av. Hetta upp smör och fräs gurkmeja. Smula i buljongen och fräs lite till. Tillsätt riset, häll över kokhett vatten. Blanda och lägg ett lock på grytan. Låt riset kokas, sänk sedan värmen och låt tillgas under lock tills riset har sugit åt sig vätskan och är färdiglagat, ca 20 min.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Max Håkansson
    23/04/2019 at 17:10

    God och lättlagad rätt som är perfekt för att göra matlådor. Brukar endast äta italiensk mat men denna måste jag erkänna är en favorit. Har dock behövt använda mig av mer mängd kryddor än det stod i receptet.

  • Leave a Reply