Köttfärssås med smörstekt gnocchi

4 port
500 g färsk gnocchi
Smör till stekning
Köttfärssåsen:
500 g valfri färs (kött eller vegofärs funkar strålande)
1 röd eller gul lök
6 st vitlöksklyftor
2 frp konserverade körsbärstomater (á 400 g, kan ersättas med krossad tomat)
2 msk tomatpuré (kan uteslutas)
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
Salt och svartpeppar
1 dl hett vatten
Rapsolja till stekning
Serveringsförslag:
Parmesanost
Färsk basilika

Gör såhär:
Börja med köttfärssåsen. Hacka lök i små tärning. Hetta upp olja i en traktörpanna eller stekpanna med höga kanter. Stek löken tills den får färg. Vänd i färs, riven vitlök och stek under omrörning tills färsen får färg.

Vänd i tomatpuré, torkad basilika, torkad oregano och fräs allting noga under omrörning i ca 4 min. Häll över körsbärstomater, tillsätt hett vatten, smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra under lock på medelhög värme i minst 20 min, gärna 45 min.

I en annan stekpanna hettar du upp en rejäl klick smör. Vänd i gnocchi och stek den tills den får en fin gyllene färg under omrörning i ca 4-5 min. Vänd ner gnocchin i köttfärssåsen och låt den få sjuda i såsen under lock i ca 5 min. Tillsätt eventuellt mer vatten om såsen känns för tjock. Det ska dock inte vara allt för vattnig sås, den ska kännas mustig. Toppa med riven parmesan, färsk basilika och servera!

Join the Conversation

  1. Jag ska laga den här rätten imorgon. Så enkelt och blir säkert gott. Vi ska göra gnocchin själva. Det är inte svårt och de blir riktigt goda men tar lite extra tid. Vi är båda pensionärer och har gott om tid för kulinariska äventyr i köket.
    Många av råvarorna som behövs för Cucina povera (“det fattiga köket”) är dyra och ses som exklusiva delikatesser här i Sverige. Det är god och enkel mat och många fina recept finns på nätet. Zeina har publicerat sina versioner på några av våra italienska favoriter såsom rätter med potatisgnocchi.

  2. Samra says:

    Enkelt och gott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close