Ugnsbakad lax med soja och honung

Den här rätten gjorde dundersuccé hemma! Barnen slukade maten i ett nafs. Med inspiration från teriyakisås gjorde jag min egen tolkning. Jag skippade socker helt som oftast finns i teriyakisås och hade honung i. Kombinationen med sältan från sojan, syran från limen, vitlöken, ingefära och hettan från Srirachan blev fantastiskt gott. För att piffa upp riset lite hade jag risvinäger i. Mums!

6 port
Ca 1 kg lax
3/4 dl majonnäs
Såsen:
0,5 dl japansk soja
0,5 dl honung
0,5 dl vatten
1 msk majsstärkelse
1 pressad lime
2-3 st rivna vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 msk sriracha (sambal oelek eller en annan chilisås funkar också)
Serveringsförslag:
Kokt broccoli
Ris (gärna jasmin)
Risvinäger till smaksättning av riset (valfritt, läs tips nedan)
Salladslök
Rostade sesamfrön
Lime
TIPS! Risvinäger ger en frisk och syrlig smak till riset som passar fint med laxen. Justera mängd efter smak om du vill ha det i. Risvinägern blandar du med riset när det är färdigkokt. Till ca 4 dl jasminris hade jag 1 msk risvinäger.

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Skär laxen i portionsbitar och lägg i en ugnsform. Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka upp under ständig omrörning. Sänk värmen och låt såsen sjuda i ca 2-3 min. Dra bort från värmen och spara 3 msk av såsen till senare, detta ska senare blandas med majonnäs.

Häll den stora mängden sås över laxen och tillaga sedan mitt i ugnen i ca 17 min, tills laxen är helt färdiglagad.

Under tiden laxen tillagas i ugnen kan du förbereda tillbehören. Blanda ris med risvinäger. Koka broccolin. Hacka salladslöken fint. Blanda ihop majonnäs med såsen du har sparat från ovan. Tillsätt eventuellt mer sriracha om du vill ha en hetare majonnäs.

Toppa laxen med salladslök och rostade sesamfrön. Lägg ris i en tallrik, toppa med laxen och chilimajonnäsen. Servera broccoli bredvid och pressa gärna lime över. Smaklig måltid!

This error message is only visible to WordPress admins
HTTP Error. Unable to connect to the Instagram API. Feed will not update.

Join the Conversation

  1. Supergod, men min sås blev inte rinnig fast tjock. Det blev inte alls mycket sås. Fisken blev torr. 17 min på 200 grader blev för mycket för den. Men smakerna är fantastiska, jag kommer ge mig på den igen.

  2. Supergott! Lätt att göra. Har aldrig lagat ett av Zeinas recept och blivit besviken
    En kan gott göra dubbel sats av såsen. Min sås blev också rätt tjock så jag spädde ut med lite extra vatten och soja. Gjorde även dubbelt upp av majonnäs-dressingen

  3. Lite för sött för min smak. Annars goda smaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close