Daal med röda linser

Mustig och kryddig indisk gryta med röda linser som smakar underbart gott. Jag har ett annat recept på daal HÄR! gjord på kikärtshalvor. Båda varianter är riktigt goda, denna med röda linser går snabbare att laga och jag har även tillsatt lite kokosmjölk för att göra den krämigare.

4-6 portioner
3 dl röda linser
1 gul lök
2 morötter
2 tomater
1 msk tomatpuré
1 bit ingefära
4 st vitlöksklyftor
1-2 st chili (torkad eller färsk funkar bra)
2 dl kokosmjölk (kan uteslutas och ersättas med vatten eller grädde)
1 tsk spiskumminfrön (spiskumminkrydda funkar också bra)
1 tsk chilipulver (kan ersättas med paprikapulver om man vill ha en mild gryta)
1 tsk gurkmeja
1 tsk korianderpulver (kan uteslutas)
1 tsk garam masala
3-4 msk olja eller ghee till stekning
Salt & peppar
Ca 5-6 dl vatten
TIPS! Du kan tillsätta ca 300 g färsk, hackad spenat i grytan. Blanda ner dem i i såsen när det återstår 15 min av koktiden och låt dem få puttra med en stund. Om du har svårt att få tag i alla kryddor kan de istället ha 2 msk curry i grytan.

Serveringsförslag:
Snabba vitlöksnaan 
Vitlöksnaan
Ris
Yoghurt eller raita

Gör såhär:
Hacka lök, morötter, chili och tomat. Finhacka eller riv ingefära och vitlök. Hetta upp olja eller ghee. Tillsätt lök, spiskummin och stek tills löken får lite färg. Blanda i vitlök och stek lite till. Blanda i tomaterna, ingefäran och chili, stek lite till.

Rör om, tillsätt sedan alla kryddor och tomatpuré. Fräs under omrörning i 2-3 min. Blanda i linserna och 5 dl hett vatten. Rör om och låt grytan sjuda i ca 25-30 min, rör om då och då. Tillsätt eventuellt mer vatten om grytan är för tjock. Tillsätt kokosmjölk och låt koka i 10-15 min till. Toppa eventuellt med yoghurt vid servering och servera med ris eller bröd.  

Join the Conversation

  1. mariem says:

    Supergott! du är grym zeina!

  2. Carina Rodeby Johnson says:

    Hej!
    Var så sugen på Daal gryta
    Tänkte bara be dig lägga till morötterna i tillagningen.
    Nu ska jag avnjuta denna goda gryta, tack för receptet
    Mvh Carina Rodeby Johnson

    1. Christoffer says:

      Jag missade morötterna…

  3. Antonieta says:

    Tack för receptet
    Hade även i lite vinäger och korianderblad i slutet. Fantastiskt!

    1. Hej! När ska morötterna i?

  4. Hej , la i morötterna samtidigt som linserna, det fungerade.

  5. Fantastiskt god Daal! Du har så bra recept med en beskrivning om tillagning som gör det enkelt! Nu är jag en van matlagare men saknar förslag på mängd salt/peppar som kan vara till hjälp för mer ovana matlagare. Så är det i de flesta kockars recept. Många är väldigt försiktiga med salt. I denna rätt tog jag minst 2 tsk.

  6. Marcus says:

    Jag hade i morötterna strax efter gul lök och spiskumminfrön. Blev jättebra, grymt recept.

  7. Anonym says:

    Det står inte när morötterna ska i

  8. Men när ska morötterna i? Jag följer ju receptet till punkt och pricka!

  9. Amanda says:

    Ska det vara torra linser eller linser på tetra med lag runt? 🙂

    1. Anonym says:

      Torra

    2. Super gott. Jag la i lite(kanske 2msk) lime juice och mer av garam masala. Toppade grytan med hackad koriander. serverade med ris och yoghurt! För en riktig köttälskare så var denna rätt super god!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close