Fiskgratäng med räkor & blomkålsmos

En krämig och fräsch fiskgratäng med räkor som serveras med blomkålsmos. Väldigt god och lättlagad middag. Du kan servera med potatismos istället för blomkål, men det är gott med lite variation.
1

Fiskgratäng, 6 portioner:
800 g färsk eller djupfryst torsk av valfri sort (filé, block eller torskrygg)
5 dl grädde
1,5 msk mjöl (går att uteslutas, men då får man en lös sås)
150 g riven ost
300 g skalade räkor (går att uteslutas)
3 msk finhackad dill (jag använde djupfryst)
3 msk finhackad gräslök (jag använde djupfryst)
2 msk citronsaft
1 st fiskbuljontärning
Salt & peppar
Blomkålsmos:
1 kg blomkål
10 g smör (du kan ha i mer smör)
Grädde eller mjölk
1 krm muskonöt
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°.Tina upp torsken om du använder djupfryst. Torka av dem med hushållspapper och lägg i en ugnsform. Krydda med svartpeppar. Ta in i ugnen i 10 min. Gör undertiden såsen.
Lägg grädde, mjöl och buljongtärning i en kastrull, koka upp under omröring och låt sjuda 2-3 min. Blanda i dill, gräslök, citronsaft och salt efter smak. Häll såsen över torsken, strö över räkor, den rivna osten, lite mer dill och ta in i mitten av ugnen. Låt gräddas i ca 15 min.

Blomkålsmos:
Skär blomkålen i klyftor, lägg i en stor kastrull med vatten och salt. Koka tills de mjuknar (koka inte sönder dem). Låt rinna av ordentligt en stund i silen. Lägg tillbaka i kastrullen med smör, salt, peppar, muskonöt och mixa den slät. Häll i skvätt grädde/mjölk tills den får önskad konsistens. Servera med sallad.
732
9

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close