Det här är ett riktigt gott sätt att servera potatismos på. Ugnsbakad potatismos med massa ost. Perfekt sätt att piffa upp potatismos som har blivit över från gårdagens middag. Du kan förbereda moset i god tid innan servering, bära lägg i form, täck väl och förvara i kyl. När det är dags att äta är det bara att snabbt baka den i ugnen och njuta!
6 portioner
800 g mjölig potatis
1 dl mjölk
50 g smör (mängden kan minskas om så önskas)
1 krm muskotnöt
1 st mozzarella (ca 125 g)
Ca 1,5 dl riven ost (gärna parmesan, cheddar eller västerbottensost)
Salt & peppar
Gör såhär
Låt smör, mjölk och ost stå i rumstemperatur en stund innan användning. Smöret ska mjukna och ha rumstemperatur och mjölken ska vara ljummen innan de blandas med potatisen. Skala potatisarna och hacka i stora bitar. Lägg i en kastrull, häll över kallt vatten, tillsätt salt och koka upp. Koka potatisarna mjuka, i ca 10-15 min. Sila av ordentligt. Mosa potatisarna med potatispress eller potatisstöt. Tillsätt sedan mozzarella som du har brutit i bitar, smör, riven ost (spara ca 0,5 dl till garnering) och mjölk. Blanda på låg värme tills allting smälter samman till en härligt ostig potatismos. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar. Värm ugnen till 200°, över och under värme. Lägg potatismos i en ugnsform. Strö riven ost över och baka sedan mitt i ugnen tills ytan får en fin gyllene färg, ca 15 min.
Otroligt gott! Omtyckt av både stora och små. Kan varmt rekommendera!